Oceń
Choroby układu krążenia odpowiadają na świecie za ponad jedną trzecią zgonów wśród kobiet – przypominają autorzy pracy opublikowanej na łamach pisma „Heart”. Również w Polsce jedną z najczęstszych przyczyn śmierci kobiet są choroby serca. Choć odpowiedni styl żywienia stanowi główną linię obrony przed schorzeniami układu krążenia, to większość badań klinicznych obejmowała dość niewielką liczbę kobiet lub nie brała pod uwagę różnic między płciami – zwracają uwagę naukowcy. Również obecne zalecenia dietetyczne nie uwzględniają płci. Teraz już wiadomo: dla zdrowia serca kobiet najlepsza jest dieta śródziemnomorska.
Choroby serca u kobiet a dieta śródziemnomorska
Eksperci z University of Sydney (USA) przejrzeli prawie 200 badań, z których wybrali 16 najlepszych, aby znaleźć odpowiedzi na zagadnienia związane z dietą i zdrowiem kobiet. Badania, prowadzone głównie w USA i Europie, objęły ponad 700 tys. kobiet w wieku od 18 lat, których zdrowie obserwowane było średnio przez 12,5 roku.
Wyniki wskazały, że ścisłe przestrzeganie tzw. diety śródziemnomorskiej o 24 proc. zmniejsza zagrożenie chorobą wieńcową oraz o 23 proc. – ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Zdaniem australijskich specjalistów dieta śródziemnomorska może działać na kilka sposobów. Zawiera m.in. ochronne antyoksydanty (zmniejszają stres oksydacyjny) i korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Przy tym wiele jej składników, takich jak polifenole, azotany, kwasy omega-3 czy błonnik, może osobno przyczyniać się do poprawy zdrowia. Korzystnie działa także niewielka zawartość cukrów prostych.
Dieta śródziemnomorska – na czym polega?
Dieta śródziemnomorska, która zapobiega u kobiet chorobom serca, jest bogata w:
- produkty pełnoziarniste
- warzywa
- owoce
- rośliny strączkowe
- orzechy
- oliwę z oliwek
- ryby oraz owoce morza (w umiarkowanych ilościach).
Dieta ta zawiera niewiele tłuszczów zwierzęcych, czerwonego mięsa, nabiału i przetworzonej żywności.
Naukowcy zauważają jednak, że mechanizmy wyjaśniające związek płci z działaniem tej diety są słabo poznane. „Specyficzne dla kobiet czynniki ryzyka chorób krążeniowych, w tym wczesna menopauza, stan przedrzucawkowy, cukrzyca ciążowa, czy dotyczące głównie kobiet czynniki, takie jak toczeń układowy, mogą niezależnie zwiększać zagrożenie chorobami sercowo-naczyniowymi” – piszą badacze. I dodają: „Możliwe, że działania zapobiegawcze, takie jak żywienie według diety śródziemnomorskiej, wpływające na stany zapalne w organizmie i inne czynniki ryzyka, przynoszą inne skutki u kobiet, a inne u mężczyzn”.
Źródło: A. Pant, S. Gribbin, D. McIntyre, et al, Primary prevention of cardiovascular disease in women with a Mediterranean diet: systematic review and meta-analysis, Heart, Published Online First: 14 March 2023 / PAP/Marek Matacz
Oceń artykuł