Nowy trend: kolagen do picia. Lepszy niż krem?
Ciało człowieka po 26. roku życia zaczyna powoli tracić kolagen, pogarsza się kondycja skóry, włosów, stawów. Do picia czystego kolagenu zachęcają nie tylko dermatologowie i kosmetologowie, ale również aktorzy, modelki, blokierki. Wśród nich: Kourtney Kardashian, Jenifer Aniston, Magdalena Różczka. Dlaczego ciekły kolagen lub w formie proszku, dodawany do zimnego napoju, miałby być znacznie skuteczniejszy niż przyjęty w formie suplementu lub pokarmu?

Kolagen do picia: jak działa na zdrowie?
Kolagen do picia cechuje się posiadaniem licznych składników, który wspomagają zdrowy wygląd skóry. Wyjątkowo cenne jest spożywanie go doustnie, np. w formie płynnej, dość szybko się wchłania przez przewód pokarmowych, a tym samym dociera w głąb organizmu. W czasie od 6 do 12 godzin od momentu spożycia naturalnego kolagenu w płynie obserwuje się już w tkankach wzrost poziomu kolagenu.
Kolagen w kremie nie będzie tak skuteczny, jak ten wypity bezpośrednio. Jest to kwestia zbyt dużych cząsteczek, które nie są wstanie przeniknąć przez barierę naskórka. Z tego powodu stosowanie kremów z kolagenu nie wpłynie znacząco na poprawę wyglądu skóry i jej jędrności. Kolagen do picia sprawdza się, jeśli chcemy uzyskać długotrwałe efekty w postaci wyplenienia zmarszczek, zniknięcia bruzd, poprawy gęstości i jędrności skóry, a także utrzymania młodego wyglądu skóry.
Przeprowadzono liczne badania i eksperymenty dotyczące skuteczności stosowania kolagenu do picia i wpływu regularnego picia kolagenu na wygląd skóry i włosów. W jednym z takich badań brało udział 114 kobiet w wieku od 45 do 65 lat. Przyjmowały one suplement diety z kolagenem przez 8 tygodni. W wyniku tej kuracji zaobserwowano redukcję zmarszczek u badanej próby o 20%.
Kolagen do picia: właściwości
- Przeciwdziałaniu powstawaniu nowych zmarszczek;
- przeciwdziałaniu w utracie elastyczności i jędrności skóry;
- przeciwdziałaniu w wysuszanie się skóry;
- przeciwdziałaniu w powstawaniu plam na skórze;
- zapobieganiu występowania tzw. efektu opadniętych powiek;
- zapobieganiu w powstawaniu tzw. efektu podwójnego podbródka;
- przeciwdziałaniu w powstawaniu rozstępów;
- przeciwdziałaniu w występowaniu cellulitu.
Kolagen w jedzeniu: gdzie się znajduje?
Kolagen można spróbować uzupełnić za pomocą diety. Znajduje się w zielonych i liściastych warzywach, owocach cytrusowych, jagodach, jajkach, pomidorach, kapuście, pestkach dyni, awokado oraz czosnku. Wszystkie zawierają niezbędne substancje do tego by nasz organizm wytworzył kolagen i uzupełnił niedomiar.
Kolagen do picia: skutki uboczne
Wśród obserwowanych po spożyciu kolagenu do picia skutków ubocznych są m.in.:
- nadwrażliwość na niektóre pokarmy,
- zaparcia,
- ogólne osłabienie,
- bóle mięśni i stawów,
- nieprzyjemny zapach w jamie ustnej.
Źródło: Focus, Polska Times