Dlaczego warto pić napar z hibiskusa?
Hibiskus ma wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. wspiera układ odpornościowy. wzmacnia serce i układ krążenia, poprawia wygląd skóry i włosów. Dowiedz się, jakie są wskazania i przeciwwskazania do picia naparu z hibiskusa, a także z czym tkwi zdrowotna moc tej rośliny.

Hibiskus to potoczna nazwa rodzaju krzewów ketmia. Istnieje wiele odmian tej rośliny. Inne stosowane dla tej rośliny nazwy to: róża chińska, malwa sudańska. Jest ona bardzo popularna wśród entuzjastów ogrodnictwa (ze względu na piękne, charakterystyczne kwiaty i bardzo dekoracyjny wygląd), ale również wielbicieli zdrowego odżywiania (ze względu na bardzo wiele prozdrowotnych właściwości).
Napary z hibiskusa robi się z kwiatów rośliny, które mają piękną czerwoną barwę i charakterystyczny kwaśny smak, ale nie mają intensywnej woni. Zbiera się je już po przekwitnięciu – należy zrywać całe kielichy, a następnie je suszyć.
Kwiat hibiskus zawiera wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych, m.in.:
- witaminę C,
- flawonoidy, w tym pochodne gosypetyny,
- kwasy organiczne, w tym takie jak kwas winowy, jabłkowy, szczawiowy czy hibiskusowy,
- karoteny,
- enzymy,
- polifenole,
- polisacharydy,
- błonnik,
- olejek eteryczny, zawierający eugenol.
Lista jest znacznie dłuższa.
Hibiskus - jakie ma właściwości zdrowotne?
Hibiskus to roślina, której prozdrowotne właściwości zostały wielokrotnie udowodnione. Napar z hibiskusa:
- wzmacnia serce i układ krążenie, tym samym obniżając ryzyko miażdżycy i zawału. To działanie zawdzięcza przeciwutleniaczom, które obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ilość złogów tłuszczowych nagromadzonych w tętnicach;
- obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko udaru;
- wzmacnia układ odpornościowy, dzięki bardzo wysokiej zawartości witaminy C;
- łagodzi objawy przeziębienia, bo ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe, a także łagodzące kaszel;
- wspomaga trawienie (pobudza przemianę materii) i oczyszczanie organizmu (ma działanie moczopędne i przeczyszczające), zapobiega zastojom wody w organizmie, wspiera proces odchudzania;
- wspomaga leczenie cukrzycy - zawarta w hibiskusie fazeolamina hamuje wydzielanie enzymu, który odpowiada za pochłanianie węglowodanów,
- zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych;
- wzmacnia skórę (m.in. wyrównuje jej koloryt, łagodzi podrażnienia), a także włosy - przywraca im blask, odbudowują ich strukturę;
- ma działanie przeciwstarzeniowe - dzięki zawartości kwasów organicznych i witaminy C, zwiększa elastyczność skóry, zmiękcza ją, ujędrnia, wygładza drobne zmarszczki, spowalnia procesy starzenia się skóry.
Hibiskus - kto nie powinien pić naparu z hibiskusa?
Hibiskus uważany jest za roślinę stosunkowo bezpieczną dla zdrowia, ale w niektórych sytuacjach należy być ostrożnym przy jej spożywaniu. Szczególną czujność powinny zachować:
- kobiety w ciąży - istnieje teoria, że hibiskus osłabia mięśnie macicy, co może skutkować poronieniem. Co prawda nie ma na to wiarygodnych dowodów, jednak lepiej w tym okresie nie pić herbaty z hibiskusa;
- osoby z niskim ciśnieniem - hibiskus ma działania hipotensyjne (obniżające ciśnienie tętnicze);
- kobiety w zaburzeniami hormonalnymi lub stosujących leki antykoncepcyjne - istnieją dowody wskazujące na to, że hibiskus wpływa na stężenie estrogenów we krwi, a tym samym obniża ich działanie;
- osoby cierpiące na zgagę, refluks żołądka - hibiskus, a właściwie zawarty w nim kwas, może nasilać nieprzyjemne dolegliwości, może wywoływać podrażnienia błony śluzowej żołądka;
- osoby stosujące niektóre leki, np. niesteroidowy lek przeciwzapalny - diklofenak – zawarte w hibiskusie substancje mogą wchodzić w interakcje. Dlatego stosując jakiekolwiek leki, warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, picie herbaty z hibiskusa.
Jak przygotować napar z hibiskusa?
Susz hibiskusa (kwiatów malwy sudańskiej) można kupić w sklepach zielarskich za kilka złotych. Wyciąg tej rośliny można również znaleźć w herbatach owocowych sprzedawanych w sklepach.
Kilka płatków suszu należy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą (około 96-97 stopni C), a następnie należy odczekać 10 minut. Po tym czasie możemy odcedzić napój i zacząć go pić. Herbata z hibiskusa jest aromatyczna, kwaskowata w smaku, ma orzeźwiające właściwości.
Do tego typu napoju można dodać odrobinę miodu, laskę wanilii lub plasterek pomarańczy (wersja na ciepło) lub miętę, kostki lodu i cukier (wersja letnia). W niektórych krajach muzułmańskich mocny napar z hibiskusa, doprawiony przyprawami, traktowany jest jako zamiennik alkoholu.
Tak przygotowaną herbatkę można spożywać nawet dwa razy dziennie, ale nie częściej, bo ma ona działanie przeczyszczające.
Z hibiskusa można również przyrządzić dżemy i galaretki, użyć go do aromatyzowania sosów i deserów, zastosować do przygotowania soków, syropów, a nawet wina.