Oceń
- Jakie właściwości ma bluszczyk kurdybanek?
- Jak wygląda bluszczyk kurdybanek?
- Do czego wykorzystywać bluszczyk kurdybanek?
- Kurdybanek jako dodatek do dań
- Jak zbierać i suszyć ziele bluszczyku?
Bluszczyk kurdybanek rośnie na łąkach i w lasach, płożąc się po ziemi. Można go też uprawiać w ogrodach jako roślinę ozdobną. Przede wszystkim jednak warto wykorzystać prozdrowotne właściwości tej rośliny. Jako zioło wykorzystuje się całe pędy – z liśćmi i kwiatami – świeże lub suszone. Kurdybanek zaczyna kwitnąć w kwietniu, maju i trwa to nawet do jesieni.
Jakie właściwości ma bluszczyk kurdybanek?
Kurdybanka lubią pszczoły, bo jest rośliną miododajną. Jednak z jego cennych właściwości powinni korzystać także ludzie – jest zresztą od dawna wykorzystywany w ziołolecznictwie. Roślina ta jest zasobna w wiele cennych substancji, w tym: olejek lotny, glechominę, witaminy C i A, garbniki, cholinę, flawonoidy, a także składniki mineralne, np. krzem, cynk, żelazo, wapń. Ze względu na te składniki bluszczyk kurdybanek:
- poprawia trawienie
- przyspiesza przemianę materii
- ma działanie przeciwbiegunkowe
- działa przeciwzapalnie i regenerująco na układ oddechowy (oskrzela i płuca)
- poprawia stan skóry, np. przy trądziku
- pomaga łagodzić dolegliwości wątroby i trzustki
- łagodzi dolegliwości reumatyczne
- oczyszcza organizm z toksyn, np. po wypiciu nadmiernej ilości alkoholu.
Jak wygląda bluszczyk kurdybanek?
To roślina płożąca się po ziemi. Jego kwiaty są niebieskofioletowe, a liście zielone, choć mają czasem fioletowo-czerwono-bordowe zabarwienie, gdy roślina rośnie w słonecznym miejscu. Bluszczyk kurdybanek może być też rośliną ozdobną - można go hodować na balkonie i w ogrodzie.
Dziko rosnący bluszczyk kurdybanek wygląda jak na zdjęciu poniżej:
Do czego wykorzystywać bluszczyk kurdybanek?
Kurdybanka można jeść, zaparzać, a także stosować zewnętrznie, np. w postaci okładów czy kapieli. Wykorzystując go w kuchni, warto pamiętać, że ma mocno ziołowy smak. Nie można przesadzić z ilością tej rośliny w potrawie, żeby nie zdominowała smaku dania. Do spożycia najlepiej nadają się młode liście i pędy – są najbardziej aromatyczne i delikatne.
Napar z bluszczu kurdybanka
Aby przygotować herbatkę z kurdybanka, trzeba zalać gorącą wodą (ale już nie wrzątkiem) około łyżeczki świeżego lub suszonego zioła i parzyć pod przykryciem przez kilka minut. Napar można dosłodzić miodem (dopiero, gdy nieco przestygnie). Kurdybanek można tez mieszać z innymi ziołami, np. zaparzyć go razem z miętą, rumiankiem czy dziurawcem.
Odwar z kurdybanka
Aby przygotować odwar z kurdybanka, do słoika należy wsypać łyżkę stołową zioła i zalać je wrzątkiem, a następnie słoik zakręcić i odstawić w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Następnego dnia odwar jest gotowy i można go pić – od pół do całej filiżanki dziennie (napój można podgrzać).
Kurdybanek jako dodatek do dań
Kurdybanka można jeść na surowo, podobnie jak natkę pietruszki - wystarczy go zebrać, opłukać, posiekać i dodać do sałatki, posypać kanapkę czy dodać do zupy. Może też być składnikiem past kanapkowych, np. serowych, jajecznych, a także twarożku. Pasuje także do mięs (np. gulaszu) i dobrze się komponuje z ziemniakami, np. w zapiekankach czy kotletach, a także makaronem czy kaszą. Można z dodatkiem kurdybanka przyrządzić jajecznicę lub omlet. Ze świeżo zebranych liści kurdybanka można przygotować jarzynkę zasmażana tak jak szpinak (z dodatkiem czosnku i oliwy).
Kąpiel w naparze z kurdybanka
Kapiel z dodatkiem naparu z kurdybanka relaksuje, pomaga na problemy skórne ora dolegliwości reumatyczne. Zioło należy zalać gorącą wodą, zaparzyć, wlać do wanny i uzupełnić wodą. W naparze z kurdybanka można też moczyć nogi przy dolegliwościach związanych z podagrą (20 minut w temperaturze ok. 35 st. C).
Jak zbierać i suszyć ziele bluszczyku?
Do picia i jedzenia można używać świeżego ziela bluszczyku, ale też suszonego. Najlepsza pora zbioru to maj lub początek czerwca, czyli czas kwitnienia rośliny. Zbierać i suszyć można całą część naziemną: liście, kwiaty, łodygi. Najlepiej wybierać rośliny, które rosły w słońcu – mają najwięcej olejków eterycznych i są najbardziej wartościowe.
Suszenie kurdybanka powinno odbywać się w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C – nie należy robić tego w słońcu. Najlepszy sposób suszenia to rozłożenie rośliny cienką warstwą na czystym pergaminie lub płótnie w zacienionym, ciepłym i suchym miejscu. Wysuszony kurdybanek można rozdrobnić, a susz przechowywać w szczelnym nieprzezroczystym pojemniku.
Źródło: M. Fijołek, Atlas dzikich roślin jadalnych, wyd. SBM 2017; Regiodom.pl
Oceń artykuł