Anginka (geranium) ma niezwykłe właściwości lecznicze. Sprawdź jakie
Kiedyś była w większości domów, teraz została wyparta przez egzotyczne gatunki roślin. Anginka, geranium. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma anginka i dlaczego warto znowu ją uprawiać w domu.

- Anginka (geranium) – jakie ma działanie zdrowotne?
- Anginka (geranium) – jakie ma właściwości zdrowotne?
- Sprej na komary, kleszcze i mole spożywcze
- Jak stosować olejek i liście geranium?
- Jak zrobić olejek z geranium? Przepis
- Jak zrobić leczniczy napar z liści anginki (geranium)?
Anginka to potoczna i pieszczotliwa nazwa pelargonii pachnącej (Pelargonium graveolens), popularnej w Polsce rośliny doniczkowej. Jej nazwa wzięła się od jej niezwykłych właściwości zdrowotnych pomocnych m.in. w leczeniu anginy oraz innych infekcji dróg oddechowych. Inne nazwy stosowane w przypadku tej rośliny to geranium, ruzyndla, anginowiec. Ma ona pojedyncze, charakterystyczne, jasnozielone, pokryte włoskami listki. Wydzielają one piękny, różano-cytrynowy zapach. Roślina ta jest jednak nie tylko dekoracyjna, ale również ma liczne właściwości lecznicze. Przygotowywane z niej napary można stosować np. w leczeniu infekcji dróg oddechowych, roztarte liście są pomocne w łagodzeniu różnych dolegliwości skórnych. Obecnie roślinę tę stosuje się w przemyśle farmaceutycznym, kosmetologicznym (wchodzi ona w skład wielu kosmetyków, mydeł).
Anginka (geranium) – jakie ma działanie zdrowotne?
Anginka wykazuje właściwości bakteriobójcze (badania wykazały, że jest w stanie zwalczyć pewne szczepy bakterii, np. Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty), przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyseptyczne, dezynfekujące, odprężające, uspokajające, nasenne. Pomaga zmniejszać obrzęki. Działa antydepresyjnie, relaksująco, zwalcza bakterie, wirusy, grzyby.
Anginka (geranium) – jakie ma właściwości zdrowotne?
Anginka (geranium), zawiera wiele cennych dla zdrowia związków eterycznych, m.in. olejek geraniowy. Ponadto znajdują się też w niej terpeny – związki bioaktywne, takie jak geraniol, cytronelol, pinen, limonen, a także glikozydy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne. To dzięki nim anginka ma tak szerokie zastosowanie w leczeniu lub łagodzeniu wielu dolegliwości, m.in.:
- w leczeniu infekcji i niedoborów odporności (skutecznie leczy m.in. anginę, zapalenie gardła, zapalenie zatok przynosowych czy zapalenie ucha środkowego),
- łagodzenia objawów towarzyszących miesiączce (zmniejsza napięcie mięśni gładkich),
- w łagodzeniu objawów reumatyzmu,
- w leczeniu chorób skóry, m.in. stanów zapalnych, trądziku, liszaja czy egzemy, opryszczki, grzybicy,
- w obniżaniu ciśnienia tętniczego,
- w łagodzeniu bólu gardła, stanów zapalnych jamy ustnej,
- w niwelowaniu nieświeżego oddechu,
- zmniejszaniu obrzęku błon śluzowych nosa,
- niepokoju, stanów lękowych, depresji, nadmiernej nerwowości,
- w łagodzeniu bólu neurologicznego, reumatycznego.
Dodatkowo, napary z anginki (geranium) mogą pomóc w łagodzeniu bólu głowy, odprężeniu się i uspokojeniu, a wyciągi mogą być pomocne w dezynfekowaniu drobnych ranek, zmniejszeniu obrzęku i swędzenia po ukąszeniach owadów. Pomaga również przy zaburzeniach krążenia.
Sprej na komary, kleszcze i mole spożywcze
Olejki eteryczne zawarte w geranium skutecznie odstraszają komary i kleszcze, a także mole spożywcze. Sprej odstraszający te owady można zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy posiekać liście geranium, przełożyć je do ciemnej butelki i zalać wodą. Po 10 dniach sprej jest gotowy do użycia.
Jak stosować olejek i liście geranium?
Surowcem leczniczym są olejek z geranium oraz liście geranium. Ten pierwszy można kupić w sklepach zielarskich lub zrobić samodzielnie w domu, natomiast liście można rwać z prosto z krzaka lub kupić suszone.
Olejek można stosować do inhalacji lub do aromaterapii, jako dodatek do kąpieli, a także jako olejek do ciała (olejek z geranium musi być rozcieńczony przed zastosowaniem na skórę, zaleca się np. dodanie 15 kropli olejku na 6 łyżek oliwki kosmetycznej).
Świeże liście geranium, utarte lub zmiażdżone w moździerzu, można stosować w formie okładu, przykładając do bolącego miejsca (np. na bolące stawy, w miejscu ukąszenia owadów lub płytko do ucha w przypadku bólu ucha czy do nosa, gdy mamy katar), jako dodatek do kąpieli. Z liści można również zrobić płukanki (np. do gardła) lub napary, które mogą być bazą leczniczych okładów (namaczamy w nim gazę i przykładamy na bolące miejsce), a także herbatek do picia. Taki napój do picia zaleca się osobom, które cierpią na wysokie ciśnienie, mają problemy ze snem lub cierpią z powodu stanów lękowych.
Jak zrobić olejek z geranium? Przepis
Aby zrobić olejek z geranium, potrzebujemy:
- kilku świeżych listków anginki,
- olejku nośnikowego, może to być oliwka kosmetyczna lub oliwa z oliwek,
- pojemnika szklanego z przykrywką, najlepiej słoik,
- małych ciemnych buteleczek.
Przyda się również moździerz, gęste sitko oraz gaza.
Aby przygotować olejek z geranium, należy:
- Listki geranium delikatnie i dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie osuszyć je delikatnie papierowym ręcznikiem.
- Osuszone i umyte listki należy zmiażdżyć w moździerzu, a puszczą soki i pozostawić na kilka godzin bez przykrycia.
- Po kilku godzinach zmiażdżone liście należy przełożyć szklanego pojemnika z przykrywką i dodać olej bazowy (tak, aby wszystkie zmiażdżone liście były przykryte).
- Przykryte naczynie odstawiamy na 2 tygodnie w chłodne, ale suche miejsce. W międzyczasie można sprawdzać naczynie. Jeśli zapach olejku nie jest zbyt intensywny, można dodać kilka dodatkowych, zmiażdżonych listów. Gdy zapach jest zbyt mocny, dodajemy olej bazowy.
- Gotowy olejek odcedzamy przez sitko wyłożone gazą, którą na koniec mocno wyciskamy, a następnie przelewamy do mniejszych, ciemnych buteleczek.
Jak zrobić leczniczy napar z liści anginki (geranium)?
Aby zrobić napar z liście anginki, potrzebujesz:
- 1 łyżeczkę suszonych liści geranium (możesz również dodać kilka świeżych listków),
- 1 szklanka gorącej wody.
Aby przygotować napar, wystarczy liście anginki wrzucić do kubka i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Po 10 minutach napar nadaje się do picia. Jeśli nie odpowiada Ci smak, możesz do naparu dodać łyżkę miodu, cytrynę lub kilka goździków oraz cynamon.
Źródło: healthline.com/ medicalnewstoday.com/ dziendobry.tvn.pl