Obserwuj w Google News

Jemy dwa razy za dużo soli. WHO: mniejsze spożycie uratuje siedem milionów osób

2 min. czytania
12.09.2023 08:41
Zareaguj Reakcja

WHO alarmuje: państwa członkowskie nie wdrażają zaleceń związanych z dziennym spożyciem soli kuchennej, glutaminianu sodu i sodu w produktach przetworzonych. Tymczasem odpowiednie restrykcje mogłyby uratować miliony osób.

WHO ostrzega przed nadmiarem soli w diecie
fot. Shutterstock

Spożywanie soli w nadmiarze nie jest obojętne dla naszego zdrowia. W dłuższej perspektywie taka dieta zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, kamicy nerek, niektórych nowotworów. Ale sól wpływa też na nasze codzienne samopoczucie, powodując m.in. nieprzyjemne zatrzymywanie wody w organizmie, opuchliznę, wzrost ciśnienia krwi, zwiększone pragnienie, a nawet uczucie niepokoju. Według WHO, dzienne spożycie soli na osobę to 5 gramów. Tymczasem średnie spożycie wynosi 10,8 gramów: to dwa razy więcej.

Wszystkie 194 państwa członkowskie Światowej Organizacja Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) zobowiązały się, że do 2030 roku zmniejszą spożycie sodu o 30 proc. Tymczasem jedynie 5 proc. z tych krajów prowadzi politykę redukcji sodu - wynika z raportu WHO z 2023 r.

Uwaga na ukryte źródła soli w diecie

Jak przypomina prof. dr hab. Dominika Głąbska z SGGW, w marcu tego roku WHO oceniło postępy krajów wdrażających politykę ograniczania spożycia sodu i ich wpływ na spożycie sodu w diecie i choroby układu krążenia. Okazało się, że tylko Brazylia, Chile, Czechy, Litwa, Malezja, Meksyk, Arabia Saudyjska, Hiszpania i Urugwaj posiadają kompleksowy pakiet polityk mających na celu ograniczenie spożycia soli.

– Sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko chorób serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci. Głównym źródłem sodu w diecie jest sól kuchenna (chlorek sodu), ale występuje on również w przyprawach zawierających glutaminian sodu, oraz w wielu produktach przetworzonych – wylicza, cytowana na stronie SGGW, dr hab. Głąbska, kierownik studiów podyplomowych "Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne".

Pamiętajmy, że sól często jemy nieświadomie: znajduje się ona m.in. w wędlinach, ketchupie, pieczywie. Robiąc zakupy, należy wybierać jak najmniej przetworzone, świeże produkty.
WHO wskazała cztery kierunki działań na rzecz ograniczania sodu w żywności. To kolejno:

  • zmiana składów recepturowych - tak, aby żywność zawierała mniej soli i ustalanie docelowych ilości sodu z poziomu polityki państwa
  • ustanowienie polityki zamówień publicznych w celu ograniczenia spożycia żywności bogatej w sól lub sód w instytucjach publicznych
  • obowiązkowa etykieta z przodu opakowania, która pomaga konsumentom wybrać produkty o niższej zawartości sodu
  • komunikacja z obywatelami dotycząca zmiany zachowań i kampanie w środkach masowego przekazu mające na celu zmniejszenie spożycia soli i innych form sodu