Takie rozmrażanie jedzenia grozi zatruciem. Jak to robić bezpiecznie?

06.02.2023
Aktualizacja: 06.02.2023 15:05

Być może od zawsze nieprawidłowo rozmrażaliście mrożonki i tylko szczęście sprawiło, że się nie zatruliście. Mrożone owoce, warzywa czy mięso zwykle chcemy rozmrozić jak najszybciej, więc po prostu wyjmujemy je z zamrażarki i zostawiamy na kuchennym blacie. Tymczasem rozmrażanie w temperaturze pokojowej to błąd, który grozi zatruciem pokarmowym. Są inne bezpieczniejsze, a co więcej szybkie sposoby rozmrażania jedzenia. Sprawdź, jak to robić poprawnie.

Bezpieczne rozmrażanie jedzenia
fot. Shutterstock

Mrożenie żywności to bardzo zdrowy sposób przedłużania jego trwałości. Można mrozić zarówno świeże produkty, np. warzywa i owoce, których kupiliśmy za dużo, jak również resztki gotowych dań na później – to sprawi, że się nie zmarnują. Niezwykle ważny jest jednak sposób, w jaki się je później rozmraża. Jak bezpiecznie rozmrażać mrożonki?

Mrożenie to doskonały sposób utrwalania żywności

Mrożenie jest bardzo skutecznym sposobem na zachowanie koloru, smaku, wartości odżywczych, a także tekstury produktów. Taka forma utrwalania świeżości jedzenia powoduje też mniejsze straty witamin A, C i z grupy B w porównaniu z innymi metodami, np. wekowaniem. Zawartość podstawowych składników odżywczych takich jak białko, tłuszcze i węglowodany w mrożonych produktach zasadzie nie ulega zmianie.

Aby zapobiec rozwojowi bakterii, przed zamrożeniem świeże produkty najlepiej schłodzić w ciągu dwóch godzin od zakupu. Podobnie w przypadku produktów ugotowanych – należy je schłodzić w lodówce w ciągu dwóch godzin od przygotowania. Niska temperatura w lodówce (2-6 st. C) spowalnia namnażanie się bakterii przenoszonych przez żywność, co w wyższych temperaturach dzieje się bardzo szybko. To właśnie te bakterie mogą być przyczyną zatrucia zaszkodzić, jeśli będziemy nieprawidłowo rozmrażać jedzenie.

Jak bezpiecznie rozmrażać jedzenie?

Nie należy rozmrażać żywności w temperaturze pokojowej, gdyż w takich warunkach szkodliwe bakterie, które mogły się dostać do żywności przed zamrożeniem, bardzo szybko się namnażają. Jest kilka sposobów bezpiecznego rozmrażania jedzenie, które zapobiegną namnażaniu się szkodliwych bakterii i zapobiegną zatruciu pokarmowemu. Po wyjęciu produktów z zamrażarki wybierz jeden z bezpiecznych sposobów rozmrażania:

  • w lodówce: zamrożone jedzenie umieść na talerzu i wstaw je do lodówki – to ochroni przed ewentualnym wyciekiem soków z żywności
  • w zimnej wodzie: jeśli zamierzasz od razu przygotowywać jedzenie do spożycia, możesz rozmrozić je w zimnej wodzie – wodę trzeba wymieniać co 30 minut
  • w mikrofalówce: jeśli zamierzasz natychmiast po rozmrożeniu poddać obróbce termicznej żywność możesz rozmrażać ją w kuchence mikrofalowej
  • bez rozmrażania: produkty można też bezpiecznie gotować bez rozmrażania – w takiej sytuacji jednak trzeba pamiętać, że będzie to trwać o 50 proc. dłużej w porównaniu do gotowania żywności w pełni rozmrożonej.

Uwaga! Produkty raz rozmrożone nie nadają się do powtórnego zamrożenia. To jedna z najważniejszych zasad postępowania z mrożonkami, podobnie jak to, że nie rozmrażamy ich w temperaturze pokojowej.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.