Oceń
Mrożenie żywności to bardzo zdrowy sposób przedłużania jego trwałości. Można mrozić zarówno świeże produkty, np. warzywa i owoce, których kupiliśmy za dużo, jak również resztki gotowych dań na później – to sprawi, że się nie zmarnują. Niezwykle ważny jest jednak sposób, w jaki się je później rozmraża. Jak bezpiecznie rozmrażać mrożonki?
Mrożenie to doskonały sposób utrwalania żywności
Mrożenie jest bardzo skutecznym sposobem na zachowanie koloru, smaku, wartości odżywczych, a także tekstury produktów. Taka forma utrwalania świeżości jedzenia powoduje też mniejsze straty witamin A, C i z grupy B w porównaniu z innymi metodami, np. wekowaniem. Zawartość podstawowych składników odżywczych takich jak białko, tłuszcze i węglowodany w mrożonych produktach zasadzie nie ulega zmianie.
Aby zapobiec rozwojowi bakterii, przed zamrożeniem świeże produkty najlepiej schłodzić w ciągu dwóch godzin od zakupu. Podobnie w przypadku produktów ugotowanych – należy je schłodzić w lodówce w ciągu dwóch godzin od przygotowania. Niska temperatura w lodówce (2-6 st. C) spowalnia namnażanie się bakterii przenoszonych przez żywność, co w wyższych temperaturach dzieje się bardzo szybko. To właśnie te bakterie mogą być przyczyną zatrucia zaszkodzić, jeśli będziemy nieprawidłowo rozmrażać jedzenie.
Jak bezpiecznie rozmrażać jedzenie?
Nie należy rozmrażać żywności w temperaturze pokojowej, gdyż w takich warunkach szkodliwe bakterie, które mogły się dostać do żywności przed zamrożeniem, bardzo szybko się namnażają. Jest kilka sposobów bezpiecznego rozmrażania jedzenie, które zapobiegną namnażaniu się szkodliwych bakterii i zapobiegną zatruciu pokarmowemu. Po wyjęciu produktów z zamrażarki wybierz jeden z bezpiecznych sposobów rozmrażania:
- w lodówce: zamrożone jedzenie umieść na talerzu i wstaw je do lodówki – to ochroni przed ewentualnym wyciekiem soków z żywności
- w zimnej wodzie: jeśli zamierzasz od razu przygotowywać jedzenie do spożycia, możesz rozmrozić je w zimnej wodzie – wodę trzeba wymieniać co 30 minut
- w mikrofalówce: jeśli zamierzasz natychmiast po rozmrożeniu poddać obróbce termicznej żywność możesz rozmrażać ją w kuchence mikrofalowej
- bez rozmrażania: produkty można też bezpiecznie gotować bez rozmrażania – w takiej sytuacji jednak trzeba pamiętać, że będzie to trwać o 50 proc. dłużej w porównaniu do gotowania żywności w pełni rozmrożonej.
Uwaga! Produkty raz rozmrożone nie nadają się do powtórnego zamrożenia. To jedna z najważniejszych zasad postępowania z mrożonkami, podobnie jak to, że nie rozmrażamy ich w temperaturze pokojowej.
Oceń artykuł