Oceń
Zdrowie osób chorych na cukrzycę czy nadciśnienie mogłoby się poprawić dzięki lepszemu dostępowi do zdrowej żywności. Do takich wniosków doszli amerykańscy badacze, których praca została opublikowana w piśmie Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes. Tego typu inicjatywy są znane w USA: wielu amerykańskich dostawców usług opieki zdrowotnej eksperymentuje z programami typu i „food is medicine”, które zapewniają pacjentom bezpłatną, zdrową żywność przez kilka miesięcy lub dłużej.
Jeden z takich programów rozpoczęto w zeszłym roku w Boise, Houston, w Los Angeles, Minneapolis i kilku innych miastach. Wybrane osoby płaciły w sklepach i na targowiskach za pomocą specjalnych kuponów (zazwyczaj było to 65 dolarów miesięcznie). Łącznie w eksperymencie wzięło udział 4 tysiące osób: większość z nich była w bardzo złym stanie, jeśli chodzi o choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, nadwaga. Poza tym, badani pochodzili z biednych rodzin, mieli bardzo niskie dochody.
Status materialny wpływa na stan zdrowia
Na profilaktykę zdrowotną wpływa wiele różnych czynników, przy czym na niektóre z nich nie mamy wpływu. Okazuje się, że czasem niewielkie zmiany wystarczyłyby, by uchronić tysiące osób przed groźnymi chorobami przewlekłymi.To przede wszystkim możliwości finansowe, zawód, miejsce zamieszkania.
Efekty eksperymentu były bardzo pozytywne: uczestnicy nie tylko jedli więcej warzyw i owoców, ale też o jedną trzecią rzadziej doświadczali braku bezpieczeństwa żywnościowego. Twórcy badania zaobserowali wyraźną poprawę stanu zdrowia badanych: przykładowo skurczowe ciśnienie krwi spadło o ponad 8 mm Hg, podczas gdy rozkurczowe ciśnienie krwi o prawie 5 mm Hg. Jak tłumaczą autorzy programu, jest to ponad połowa spadku, którą uzyskuje się przy przyjmowaniu leków. Podsumowując: prawidłowa dieta bogata w składniki odżywcze w wielu przypadkach mogłaby zastąpić farmakoterapię.
Oceń artykuł