Co jeść na wzmocnienie organizmu? 5 żywieniowych propozycji
Chociaż zdrowe odżywianie nie jest w stanie wyleczyć nas z żadnej choroby, może przyczynić się do zwiększenia odporności. To z kolei przyczynia się do zwalczania i zapobiegania chorób. Aby chronić się przed chorobami, potrzebujesz reżimu w trybie życie. Chodzi o trzy kluczowe elementy: dietę, sen i ogólne zdrowe odżywianie. Sprawdź, co jeść na wzmocnienie organizmu.

- Co jeść na wzmocnienie organizmu? W diecie nie powinno zabraknąć źródeł witaminy C, E i przeciwutleniaczy.
- 5 najważniejszych produktów to: jagody, papaja, szpinak, kurkuma, ziarna słonecznika.
Jagody, borówki, maliny
Jagody zawierają rodzaj flawonoidu zwanego antocyjanem, który działa jako przeciwutleniacz i pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Owoce leśne wkomponuj rano do owsianki lub po prostu zjedz je w jogurcie. Dodatkowo jogurt naturalny zawiera żywe kultury A i B, które również przyczyniają się do wspierania układu immunologicznego.
Kurkuma
Kurkuma to przyprawa dodawana do ryżu, która nadaje mu żółtą barwę. Ta wartościowa przyprawa zawiera również kurkuminę, która ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i pomaga budować odporność. Kurkumę można dodawać również do koktajli.
Szpinak
Szpinak jest bogaty w niezbędne składniki odżywcze i zawiera flawonoidy, karotenoidy, witaminę E i witaminę C. Witamina C jest niezbędnym elementem wzmacniającym odporność i można ją znaleźć w kilku różnych produktach spożywczych, w tym w owocach cytrusowych. Szpinak warto jeść samodzielnie w sałatce lub dodawać do potraw mięsnych.
Papaja
Mówi się, że papaja zawiera dwukrotnie zalecaną dzienną dawkę witaminy C w jednej porcji. Pasuje do sałatki owocowej lub do koktajlu. Witamina C jest szczególnie ważna w diecie w czasie przesilenia, zmian temperatury i warunków atmosferycznych.
Ziarna słonecznika
Fosfor, magnez, witaminy B-6 i E znajdują się w nasionach słonecznika. Są bogate w selen, który jest minerałem śladowym, ważny dla funkcji poznawczych i zdrowego układu odpornościowego. Ziarna słonecznika można jeść na różne sposoby – mogą być dodane do chleba pełnoziarnistego, batonika mesli, sałatki. Stanowią również świetny dodatkowy składnik pesto.
Warto pamiętać, że również zielona herbata, migdały, a nawet czerwona papryka mają również właściwości wzmacniające odporność.
Zdrowe odżywianie i stosowanie tych kilku rzeczy zasadniczo zmniejsza ryzyko zachorowania. Możesz wypróbować wszystkie powyższe i nadal chorować, więc najlepiej dbać o siebie najlepiej, jak potrafisz. Warto pamiętać o jak największym ograniczeniu stresu w życiu i dobrze przespanej nocy.
Źródło: thesouthafrican.com/