Obserwuj w Google News

Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Szukaj tego oznaczenia

2 min. czytania
13.03.2023 13:45
Zareaguj Reakcja

Chcesz zdrowo się odżywiać i starasz się wybierać ekologiczne produkty pochodzące ze sprawdzonego źródła? Uważaj: nie wszystkie warzywa, jajka czy owoce z dopiskiem “BIO”, faktycznie są ekologiczne. Ważny jest jeden, charakterystyczny znak.

Jak wybrać produkt ekologiczny? Zwróć uwagę na ten znak
fot. Shutterstock

Producenci żywności stosują różne triki, by namówić konsumenta do zakupu. Hasło “ zdrowa żywność” jest coraz bardziej popularne i to nie tylko w dużych sklepach, ale też wśród lokalnych sprzedawców, w kioskach, na spożywczych bazarach czy stacjach benzynowych. Często jest to po prostu skuteczny chwyt marketingowy.

Zwiedzeni pięknym opakowaniem oznaczonym jako ekologiczne, często kupujemy w ten sposób produkty, które niewiele mają wspólnego ze zdrowym żywieniem. Produkty ekologiczne to takie, które spełniają wiele wymagań dotyczących sposobu produkcji czy  pochodzenia surowców, które wykorzystano.  Do produkcji ekologicznej żywności nie stosuje się m.in.: roślin genetycznie modyfikowanych, tzw. GMO, nawozów sztucznych, środków chwastobójczych, pestycydów oraz hormonów przyspieszających wzrost zwierząt.Rolnicy zajmujący się produkcją żywności ekologicznej mogą stosować wyłącznie określone środki, które zostały prawnie dopuszczone do użycia w rolnictwie ekologicznym

– Nie wszystko, co pochodzi z przydomowego ogródka czy wyrosło na polu, możemy nazwać produktem eko. Ekologiczna żywność musi być oznaczona unijnym Euroliściem. Pamiętajmy o tym, że sam napis na produkcie “bio”, “eko”, “organic“, nie gwarantuje, że żywność jest ekologiczna – informuje w rozmowie z PAP dr inż. Urszula Sołtysiak, wieloletnia wykładowczyni SGGW.

Jakiego oznaczenia szukać na etykiecie?

Szukając żywności ekologicznej, powinniśmy wypatrywać na opakowaniu nie tylko znaku „Euroliścia”, ale również numeru jednostki certyfikującej; ich obecność wskazuje, że dostawca posiada obowiązujący w Unii Europejskiej certyfikat rolnictwa ekologicznego. O ile w przypadku żywności paczkowanej, jak np. mąka, makaron, mleko sprawdzenie, czy mamy do czynienia z certyfikowanym produktem jest proste, ciężko sprawdzić pochodzenie marchewki czy ziemniaków w sklepie. W takiej sytuacji możemy poprosić sprzedawcę o  pokazanie certyfikatu ekologicznego lub wybrać zakupy w specjalistycznym sklepie.

Zakup na targu od sprzedawcy, który odmawia okazania certyfikatu, podważa ekologiczne pochodzenie towaru.

– Dostawca oferujący żywność eko, powinien posiadać aktualny dokument, wydany przez jednostkę certyfikującą, który zaświadcza, że wszystkie etapy produkcji były zgodne z normami rolnictwa ekologicznego – wyjaśnia Urszula Sołtysiak.

Źródło: Maruszewska, N. (2016). Znakowanie produktów ekologicznych. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, (461), 138-146, Certyfikacja i znakowanie żywności ekologicznej | EKO-HANDEL. (2019), zywnosc-ekologiczna.com.pl (dostęp 13.03.2023)