Oceń
- Kawa
- Słodkie drożdżówki, croissanty, pączki
- Żywność wysoko przetworzona
- Napoje gazowane
- Alkohol
- Węglowodany przetworzone
- Smażone potrawy
Dlaczego tyjemy ze stresu? Odpowiedź znajdziemy w zaburzeniach hormonalnych, do których prowadzi częsty wzrost poziomu kortyzolu. Hormon ten sprawia, że organizm błyskawicznie reaguje tak, jakby szykował się do ucieczki. Stąd zwiększony apetyt w stresujących sytuacjach. Kortyzol odpowiada również za poziom glukozy we krwi, metabolizm i ciśnienie. O ile sporadyczny wzrost kortyzolu jest naturalną sytuacją, która zdarza się każdemu z nas, osoby które żyją w przewlekłym stresie, mogą zaobserwować wiele nieprzyjemnych dolegliwości związanych z tym hormonem. Jedną z nich jest odkładanie się tłuszczu w okolicach brzucha, tzw. “brzuch kortyzolowy/stresowy”. Co możesz zrobić, by się go pozbyć?
Przede wszystkim warto zadbać o codzienną aktywność fizyczną, nawet krótki spacer. Skutki uboczne przewlekłego stresu należy leczyć kompleksowo: likwidując przyczynę, czyli stresor. Jeżeli nie pomagają “domowe” sposoby, warto poszukać specjalistycznej pomocy. Duże znaczenie ma również dieta. Ci, którzy często się stresują, powinni zrezygnować z niektórych produktów. Czego lepiej unikać? Oto najgorsza “ósemka”:
Kawa
Chociaż nie ma nic złego w piciu kawy i jest ona korzystna dla organizmu, rozpoczynanie od niej dnia nie jest najlepszym pomysłem dla osób, które tyją ze stresu. Poziom kortyzolu w organizmie naturalnie rośnie i spada w ciągu dnia zgodnie z naszym zegarem dobowym. Największą ilość kortyzolu uwalniamy między 6. a 10. rano. Organizm w naturalny sposób pomaga nam się obudzić. Kofeina wzmacnia ten efekt, co może objawiać się m.in. uczuciem niepokoju. Wzrost kortyzolu prowadzi natomiast do podjadania.
Słodkie drożdżówki, croissanty, pączki
Takie produkty bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Te pokarmy są bogate w cukier, tłuszcz i rafinowane węglowodany, które mogą powodować lub nasilać stres. Insulina, która wyzwala się podczas jedzenia daje organizmowi znak, że potrzeba mu jeszcze więcej energii.
Żywność wysoko przetworzona
Osoby, które często mają do czynienia ze stresującymi czynnikami, powinny unikać gotowych produktów, czipsów, sztucznych ciastek. Niestety, często jest wręcz odwrotnie. Żywność wysoko przetworzona zwiększa stres oksydacyjny i przyspiesza starzenie się organizmu na poziomie komórkowym.
Napoje gazowane
Chociaż wydaje się, że kolorowe napoje szybko dodają nam energii, jest wręcz odwrotnie: mogą one powodować wahania poziomu cukru we krwi, co objawia się drażliwością, nadmiernym zmęczeniem, sennością. W takiej sytuacji wiele osób “ratuje się” np. słodkimi przekąskami, co sprzyja tyciu.
Alkohol
Częste sięganie po alkohol zakłóca prawidłowe fizjologiczne funkcjonowanie organizmu, m.in. spokojny sen, który jest bardzo ważny dla osób będących na diecie. Długotrwałe picie prowadzi natomiast do problemów ; zaburza działanie układu nerwowego.
Węglowodany przetworzone
Biały chleb, gofry, gotowe wypieki: te produkty są źródłem pustych kalorii. Dodatkowo nasz organizm bardzo szybko trawi tego typu składniki. Gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi powoduje rozdrażnienie, stre. Spożywanie tego rodzaju żywności uruchamia ośrodek nagrody w naszym mózgu, tworząc tymczasowe poczucie przyjemności, które zachęca nas do zjedzenia większej ilości przekąsek.
Smażone potrawy
Dieta bogata w tłuszcze trans nasila stany zapalne i sprzyja podwyższeniu poziomu kortyzolu w organizmie. Produkty, których lepiej unikać, to smażone ryby, kurczak, frytki, gotowe “smarowidła” do kanapek, np. margaryna. Nasz organizm, zamiast rozkładać tego typu tłuszcze, magazynuje je. Poza tym, tego typu produkty sprzyjają chorobom sercowo-naczyniowym.
Źródło: Debono M, Ghobadi C, Rostami-Hodjegan A, Huatan H, Campbell MJ, Newell-Price J, Darzy K, Merke DP, Arlt W, Ross RJ. Modified-release hydrocortisone to provide circadian cortisol profiles. J Clin Endocrinol Metab. 2009 May;94(5):1548-54. doi: 10.1210/jc.2008-2380. Epub 2009 Feb 17. PMID: 19223520; PMCID: PMC2684472.
Oceń artykuł