Oceń
Od kilkunastu już lat amerykańska organizacja non profit „Enviromental Working Group” (EWG), zajmująca się badaniem środowiska pod względem substancji toksycznych, publikuje dwie listy: „Czystą piętnastkę” i „Brudną dwunastkę” – znajdują się na niej warzywa i owoce najmniej oraz najbardziej skażone pestycydami. (O „Brudnej piętnastce” 2021 pisaliśmy już wcześniej). Warto zaznaczyć, że choć dane pochodzą z amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration), która bada żywność z wielu źródeł w Stanach Zjednoczonych, to zarówno „Czysta piętnastka”, jak i „Brudna dwunastka” uznawane są za uniwersalny ranking.
Na liście „Czystej Piętnastki” 2021 znajdują się owoce i warzywa, które w badaniach okazały się najczystsze, a w ich składzie i na powierzchni znalazły się tylko znikome ilości pestycydów. Zobacz, które z nich są najmniej zanieczyszczone pestycydami.
Co to są pestycydy i jakie mają znaczenie dla zdrowia?
Pestycydy to związki chemiczne, które służą jako środki ochrony roślin – są dość powszechnie stosowane w uprawach warzyw i owoców na świecie. Niektórzy nazywają je „lekami dla roślin”. Bez nich uprawy zostałyby w dużej mierze zjedzone przez szkodniki albo zaatakowane przez grzyby i pleśnie. Kluczem do bezpieczeństwa w przypadku pestycydów jest, jak zwykle, umiar w ich stosowaniu i używanie ich zgodnie z zaleceniami producenta. Jednak nie wszystkie płody rolne i sadownicze wymagają używania pestycydów, a niektóre są na nie po prostu odporne.
EWG podkreśla, że nadmiar substancji chemicznych w żywności jest niebezpieczna dla organizmu człowieka - może mieć m.in. działanie rakotwórcze. Warzywa i owoce są jednak niezwykle cennym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, więc nie można ich wykluczyć z codziennej diety. Trzeba natomiast zwracać uwagę, by wybierać te, w których zawartość pestycydów jest najmniejsza.
„Czysta piętnastka” 2021 – lista
„Czysta piętnastka” to ranking warzyw i owoców odpornych na zanieczyszczenia oraz takich, do których uprawy nie ma konieczności stosowania dużej ilości pestycydów czy nawozów. Na liście „Czystej piętnastki” w 2021 roku znalazły się:
- awokado
- kukurydza
- ananas
- cebula
- papaja
- zielony groszek
- bakłażan
- szparagi
- brokuł
- kapusta
- kiwi
- kalafior
- grzyby
- melon miodowy
- melon kantalupa.
Warto pamiętać, że powyższa lista – podobnie jak „Brudna piętnastka” – publikowana po to, by uwrażliwić nas na to, by wybierać jak najzdrowsze warzywa i owoce. Nie znaczy to jednak, że produktów spoza tej listy nie należy jeść – to tylko podpowiedź i inspiracja. Natomiast na pewno owoce i warzywa z upraw ekologicznych są pod względem zawartości pozostałości ochrony roślin bezpieczniejsze – w ich przypadku przepisy są bowiem dużo bardziej restrykcyjne.
Źródło: ewg.org / ncez.pzh.gov.pl
Oceń artykuł