Czy wino bezalkoholowe jest zdrowe? Wyjaśnia ekspertka
O tym, że alkohol szkodzi, wiemy od dawna. Inaczej jest jednak w przypadku wina bezalkoholowego. Dlaczego warto od czasu do czasu po nie sięgnąć? Tłumaczy prof. Ewa Stachowska.

Lekarze od dawna alarmują: nie ma bezpiecznej dawki alkoholu. Kieliszek wina dziennie, chociaż wpływa korzystnie na układ krwionośny, zwiększa ryzyko innych chorób. Nawet niewielkie ilości alkoholu, pite regularnie, mogą przyczynić się do rozwoju poważnych schorzeń. Wpływa to również na stan psychiczny.
Wino, oprócz tego, że posiada cenne polifenole, to jednak głównie alkohol, który jest szkodliwy. Istnieje jednak sposób, aby korzystać z walorów smakowych wina, nie narażając przy tym zdrowia: to picie wina bezalkoholowego. Dwa lata temu badacze z Anglia Ruskin University opublikowali wyniki siedmioletniego eksperymentu, w ramach którego analizowali stan zdrowia ponad 450 tys. osób. Wykazali, że jedyną zidentyfikowaną korzyścią zdrowotną wynikającą ze wina jest zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Efekt ten zaobserwowano także w przypadku wina bezalkoholowego – zwłaszcza czerwonego.
Tak wino bezalkoholowe wpływa na zdrowie
Przeciwutleniacze zawarte w winie bezalkoholowym zapobiegają uszkodzeniom naczyń krwionośnych. Redukują także poziom cholesterolu LDL.
– Muszę Was zasmucić. Każda ilość alkoholu jest toksyczna i może skończyć się dla nas źle, od nowotworów do zaburzeń snu. A co z winem bezalkoholowym? Czy ono jest zdrowe? Odpowiedź brzmi: tak. Ma ono o połowę mniej kalorii niż wino alkoholowe. Wszystkie cenne związki polifenolowe pozostają w winie bez alkoholu. Usuwany jest z niego tylko alkohol. Wino bezalkoholowe naprawdę jest okej – wyjaśnia prof. Stachowska, biochemiczka i specjalistka z dziedziny żywienia człowieka.
Jak dodaje ekspertka, szklanka bezalkoholowego wina musującego zawiera około 35 kcal. W przypadku prosecco jest to 75 kcal w jednej szklance! Czerwone, bezalkoholowe wino, to cenne źródło resweratrolu, składnika pozyskiwanego ze skórek winogron. Substancja ta działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Zatem jeżeli masz ochotę na czerwone wino – wybierz wersję bezalkoholową.