Oceń
Ryż ma wiele właściwości zdrowotnych (posiada witaminy z grupy B, reguluje poziom cukru), dlatego warto regularnie go spożywać.Pamiętajmy jednak o odpowiednim przygotowaniu i przechowywaniu ryżu: niektóre nawyki mogą prowadzić do poważnego zatrucia, biegunki i wymiotów. Chodzi o zbyt długie pozostawianie ryżu w temperaturze pokojowej.
– Ugotowany ryż to idealna pożywka dla bakterii powodujących zatrucia pokarmowe (Bacillus cereus). Optymalna temperatura dla rozwinięcia się tych bakterii to jest 25 do 35 stopni Celsjusza. Po dwóch godzinach w takiej temperaturze ilość toksyn jest już wystarczająca, żeby spowodować zatrucie pokarmowe, które objawia się wymiotami – tłumaczy dietetyk, dr Michał Wrzosek.
Bakterii, które już zasiedliły ugotowany ryż, nie da się pozbyć, podgrzewając posiłek.
– Podgrzewanie niestety nie pomoże, bo toksyna ta jest odporna na wysokie temperatury. Niestety taki ryż lepiej wyrzuć do kosza. Dlatego po ugotowaniu nie zostawiaj ryżu na długo w temperaturze pokojowej – wyjaśnia specjalista.
Chociaż objawy zwykle są łagodne i znikają w ciągu kilku godzin (maksymalnie 10), u małych dzieci mogą powodować odwodnienie.
Jak prawidłowo przechować nadmiar ugotowanego ryżu?
Jeśli chcesz zjeść ugotowany ryż następnego dnia, zadbaj o to, by nie zostawiać go na długi czas w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz, by szybko ostygł, najlepiej rozłóż go na płaskim talerzu za pomocą widelca. Wtedy temperatura spadnie w ciągu kilku minut. Chłodny ryż szybko przełóż do szczelnego pojemnika i umieść w lodówce.
Wyjątkiem jest ryż, który wykorzystujemy do przygotowania sushi. Zawiera on ocet, dzięki czemu możemy przechowywać go w temperaturze pokojowej nieco dłużej.
Źródło: Źródło: Facebook/ Dr Michał Wrzosek
Oceń artykuł