,

Czy ugotowany ryż można jeść na drugi dzień? Dietetyk ostrzega

01.03.2023
Aktualizacja: 01.03.2023 09:42

Zdarza Ci się przechowywać nadmiar ugotowanego ryżu w lodówce? Uważaj, by nie popełnić błędu, który może być bardzo groźny dla zdrowia. Dietetyk., dr Michał Wrzosek tłumaczy, dlaczego jedzenie ugotowanego ryżu po upływie kilku godzin może być niebezpieczne.

Jak odpowiednio przechowywać ryż? Wyjaśnia dietetyk
fot. Shutterstock

Ryż ma wiele właściwości zdrowotnych (posiada witaminy z grupy B, reguluje poziom cukru), dlatego warto regularnie go spożywać.Pamiętajmy jednak o odpowiednim przygotowaniu i przechowywaniu ryżu: niektóre nawyki mogą prowadzić do poważnego zatrucia, biegunki i wymiotów. Chodzi o zbyt długie pozostawianie ryżu w temperaturze pokojowej.

– Ugotowany ryż to idealna pożywka dla bakterii powodujących zatrucia pokarmowe (Bacillus cereus). Optymalna temperatura dla rozwinięcia się tych bakterii to jest 25 do 35 stopni Celsjusza. Po dwóch godzinach w takiej temperaturze ilość toksyn jest już wystarczająca, żeby spowodować zatrucie pokarmowe, które objawia się wymiotami – tłumaczy dietetyk,  dr Michał Wrzosek.

Bakterii, które już zasiedliły ugotowany ryż, nie da się pozbyć, podgrzewając posiłek.

– Podgrzewanie niestety nie pomoże, bo toksyna ta jest odporna na wysokie temperatury. Niestety taki ryż lepiej wyrzuć do kosza. Dlatego po ugotowaniu nie zostawiaj ryżu na długo w temperaturze pokojowej – wyjaśnia specjalista.
Chociaż objawy zwykle są łagodne i znikają w ciągu kilku godzin (maksymalnie 10), u małych dzieci mogą powodować odwodnienie.

Jak prawidłowo przechować nadmiar ugotowanego ryżu?

Jeśli chcesz zjeść ugotowany ryż następnego dnia, zadbaj o to, by nie zostawiać go na długi czas w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz, by szybko ostygł, najlepiej rozłóż go na płaskim talerzu za pomocą widelca. Wtedy temperatura spadnie w ciągu kilku minut. Chłodny ryż szybko przełóż do szczelnego pojemnika i umieść w lodówce.

Wyjątkiem jest ryż, który wykorzystujemy do przygotowania sushi. Zawiera on ocet, dzięki czemu możemy przechowywać go w temperaturze pokojowej nieco dłużej.

Źródło: Źródło: Facebook/ Dr Michał Wrzosek