Oceń
Naukowcy ze School of Life Course & Population Sciences szczegółowo przeanalizowali nawyki żywieniowe 854 osób biorących udział w badaniu ZOE PREDICT i mają złe wieści: co czwarta osoba niweczy zalety zdrowych posiłków niezdrowymi przekąskami, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i chorób układu krążenia. Jak ostrzega „European Journal of Nutrition”, konsekwencje mogą być bardzo poważne.
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi, każdy z nas powinien jeść pięć niewielkich posiłków w ciągu dnia. O ile zdrowe przekąski są wskazane (np. do drugiego śniadania czy w porze podwieczorku), zupełnie inaczej wpływają na zdrowie słodycze i tłuste produkty, po które wielu z nas sięga, chcąc umilić sobie czas lub po prostu urozmaicić codzienny jadłospis. Zdarza się, że przez większość dnia jemy zdrowo, ale np. wieczorem lubimy zrobić odstępstwo.
Brytyjscy naukowcy sprawdzili, jak tego typu nawyki wpływają na stan zdrowia. Jak podkreślają, Wielka Brytania to kraj ludzi jedzących przekąski: aż 24 proc. dziennego spożycia energii pochodzi z przekąsek, takich jak batony zbożowe, ciasta i owoce. Po przekąski sięgało aż 95 proc. badanych, spożywając średnio 2,28 przekąski dziennie. 47 proc. wystarczały dwie przekąski dziennie, ale 29 proc. miało chęć na więcej niż dwie.
Podjadanie nie musi być niezdrowe
Połowa uczestników badania nie dostosowywała zdrowotności swoich posiłków do przekąsek i odwrotnie. Wpływa to negatywnie na wskaźniki zdrowotne, takie jak poziom cukru i tłuszczu we krwi. Z kolei jedna czwarta (26 proc.) uczestników stwierdziła, że spożywa zdrowe posiłki główne i złej jakości przekąski – żywność wysoko przetworzoną i słodkie smakołyki, które wiązały się z gorszymi wskaźnikami zdrowia i powodowały uczucie głodu. Ich spożywanie było powiązane z wyższym BMI, większą masą tłuszczu trzewnego i wyższym poposiłkowym stężeniem trójglicerydów, a wszystkie te czynniki są powiązane z udarem, chorobami układu krążenia i otyłością.
Działania w tym zakresie mogłyby w prosty sposób poprawić stan zdrowia.
Wbrew powszechnemu przekonaniu analiza wykazała, że podjadanie nie musi być niezdrowe – pod warunkiem, że przekąski są zdrowe. Warto jeść m.in. orzechy, świeże owoce, sezonowe warzywa. Unikajmy pustych kalorii.
– Biorąc pod uwagę, że 95 proc. z nas przejada się i że prawie jedna czwarta naszych kalorii pochodzi z przekąsek, należy zamienić niezdrowe przekąski, takie jak ciasteczka, chipsy i ciasta, na zdrowe przekąski, takie jak owoce i orzechy: to naprawdę prosty sposób na poprawę zdrowia – wskazała dr Sarah Berry z King's College w Londynie i główna naukowiec w ZOE.
Znaczenie ma również pora spożywania przekąsek. Jedzenie ich po godzinie 21:00 wiązało się z gorszymi wartościami markerów we krwi w porównaniu z innymi porami przekąsek. Osoby jedzące w tym czasie miały tendencję do spożywania pokarmów o dużej wartości energetycznej, bogatych w tłuszcze i cukier.
Źródło:
- Bermingham, K.M., May, A., Asnicar, F. et al. Snack quality and snack timing are associated with cardiometabolic blood markers: the ZOE PREDICT study. Eur J Nutr (2023). https://doi.org/10.1007/s00394-023-03241-6
Oceń artykuł