Oceń
- Brudna Dwunastka 2023 – co się na niej znalazło?
- Jak czytać listę Brudnej Dwunastki?
- Jak pozbyć się pestycydów z powierzchni warzyw i owoców?
Lista o nazwie „Brudna Dwunastka” jest ona wynikiem prac nad danymi, które amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG) co roku pobiera z Agencji Żywności i Leków (FDA). Lista ta, uznawana za uniwersalną i ma służyć edukacji konsumentów. Na najnowszej liście ponownie znalazło się 12 warzyw i owoców, które w największym stopniu przyczyniają się do zwiększenia poziomu pestycydów w organizmie konsumentów. Chodzi o to, by konsumenci mogli wybierać najlepsze produkty dla siebie i swoich rodzin. W tym roku do Brudnej Dwunastki wskoczyły, niestety, borówki amerykańskie i zielona fasolka. Wciąż na pierwszym miejscu są truskawki.
Brudna Dwunastka 2023 – co się na niej znalazło?
EWG przeanalizowało zawartość pozostałości pestycydów w 46 owocach i warzywach. Spośród nich na listę Brudnej Dwunastki jako najbardziej zanieczyszczone pestycydami postanowiono wciągnąć tych 12 owoców i warzyw:
- truskawki
- szpinak
- jarmuż, kolarda (rodzaj kapusty) i gorczyca
- brzoskwinie
- gruszki
- nektarynki
- jabłka
- winogrona
- papryka i ostre papryczki
- czereśnie
- borówki amerykańskie
- zielona fasolka
Jak komentuje EWG, ponad 90 proc. próbek truskawek, jabłek, wiśni, szpinaku, nektarynek i winogron testowano pozytywnie na pozostałości dwóch lub więcej pestycydów. W produktach znajdujących się na liście Brudnej Dwunastki łącznie wykryto 210 różnych pestycydów. Twórców listy najbardziej zaskoczyło to, że na zielonej fasoli został znaleziony neurotoksyczny insektycyd fosforoorganiczny acefat, zakazany w USA już w 2011 roku.
Jak czytać listę Brudnej Dwunastki?
Powyższa lista powstaje w Stanach Zjednoczonych – i dotyczy owoców i warzyw obecnych na amerykańskim rynku. Może być ona jednak wskaźnikiem, by zwracać uwagę na pochodzenie produktów, które kładziemy na swoich talerzach. Warto pamiętać, że chemiczne środki ochrony roślin są powszechnie stosowane w rolnictwie konwencjonalnym – tak w USA, jak i w Europie – są legalne i dopuszczone do użytku przez instytucje zajmujące się bezpieczeństwem żywności. Jeśli producenci żywności stosują je zgodnie z przepisami, środki te nie powinny być szkodliwe dla zdrowia. Niektórzy badacze obawiają się jednak, że potencjalnie niebezpieczne związki mogą się kumulować w organizmie, co może już być groźne dla zdrowia.
Jeśli jemy produkty rolnictwa konwencjonalnego (a większość z nas je spożywa), to w dzisiejszych czasach pozostałości pestycydów nie da się uniknąć – chodzi o to, by spożywać ich jak najmniej. Spożywanie nadmiernych ilości może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie powinny natomiast zawierać warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych.
Jak pozbyć się pestycydów z powierzchni warzyw i owoców?
Specjaliści zachęcają, by w celu pozbycia się chemicznych zanieczyszczeń z warzyw i owoców po prostu płukać je pod bieżącą wodą z kranu i delikatnie szorować, bez użycia mydła. To pozwala usunąć większość pozostałości pestycydów z zewnątrz. Warto unikać jedzenia zewnętrznych liści sałat i innej zieleniny. Można także obierać warzywa i owoce ze skórki – to tam gromadzi się najwięcej pozostałości środków ochrony roślin.
Źródło: raport „EWG’s 2023 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce” przygotowany przez organizację Enviromental Working Group
Oceń artykuł