Obserwuj w Google News

Żywność funkcjonalna, czyli jaka? Przykładowe produkty

2 min. czytania
Aktualizacja 02.08.2022
02.08.2022 13:26
Zareaguj Reakcja

Żywność funkcjonalna to pojęcie coraz powszechniejsze, ale niewiele osób wie, co ono konkretnie oznacza. Czym jest żywność funkcjonalna i co się do niej zalicza? Wyjaśniamy.

Żywność funkcjonalna
fot. Shutterstock
  1. Jakie produkty zalicza się do żywności funkcjonalnej?
  2. Żywność funkcjonalna – jak się ją wytwarza?

Żywność funkcjonalna (FOSHU, z ang. Foods for Specified Health Use) to żywność naturalna, z której albo usunięto szkodliwe składniki (np. alergeny), albo wzbogacano ją w substancje aktywne fizjologicznie (np. błonnik pokarmowy, białka, aminokwasy, peptydy, oligosacharydy, poliole, cholina, lecytyna, witaminy i minerały, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz stanole i sterole roślinne), tak aby otrzymać produkt mający odpowiednią wartość odżywczą i prozdrowotny wpływ na organizm.

Jakie produkty zalicza się do żywności funkcjonalnej?

Produkty, które możemy zaliczyć do żywności funkcjonalnej, to m.in.:

  • płatki śniadaniowe wzbogacone o kwas foliowy,
  • jaja z dodatkiem kwasów omega-3,
  • margaryny witaminizowane lub z dodatkiem fitosteroli,
  • jogurty probiotyczne,
  • mleko z większą zawartością wapnia,
  • soki owocowe wzbogacane witaminą C,
  • sól kuchenna wzbogacana jodem.

Oczywiście ta lista może być znacznie dłuższa. Do żywności funkcjonalnej zalicza się produkty, które między innymi wspomagają procesy trawienne, mają właściwości przeciwnowotworowe lub obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi, a także poprawiają ogólny stan zdrowia, wzmacniają naturalną odporność czy mają za zadanie przywrócić równowagę mikrobioty jelitowej.

Żywność funkcjonalna – jak się ją wytwarza?

Żywność funkcjonalną otrzymuje się poprzez tworzenie nowego składu chemicznego produktów spożywczych, na przykład produkując margaryny zawierające sterole roślinne, lub dodając substancje aktywne fizjologicznie (np. probiotyki) do produktów, takich jak soki warzywne czy produkty mleczne (m.in. jogurty, kefiry, mleko). Ale nie tylko. Żywność funkcjonalna to także produkty o obniżonej wartości energetycznej otrzymane poprzez zmniejszenie ilości określonych składników, np. dodawanego tłuszczu lub sacharozy.

Ze względu na skład, żywność funkcjonalną można podzielić na:

  • probiotyczną,
  • niskosodową,
  • niskocholesterolową,
  • niskoenergetyczną,
  • wzbogaconą,
  • energizującą,
  • wysokobłonnikową.

Tego typu żywność wyglądem musi przypominać tradycyjne jedzenie (nie mogą to być tabletki, krople czy kapsułki) i powinna stanowić jeden z elementów prawidłowo zbilansowanej diety.

Prozdrowotne oddziaływanie tej żywności powinno być potwierdzone przez niezależne badania naukowe prowadzone z udziałem ludzi. Bez odpowiedniej dokumentacji klinicznej dany produkt nie może uzyskać miana „żywności funkcjonalnej”.