Woda mineralna, źródlana, stołowa. Czym się różnią, jaką wybrać?
Czym się kierujesz, stając w sklepie przed półką pełną różnych rodzajów wody butelkowanej? Tylko ceną lub ulubioną marką? To nie zawsze korzystne dla zdrowia. Warto zwracać uwagę na rodzaj wody, jaką kupujesz, a w przypadku wody mineralnej także na jej skład.

- Naturalna woda mineralna
- Naturalna woda źródlana
- Woda stołowa
- Kiedy woda mineralna, a kiedy źródlana?
Picie odpowiedniej ilości wody na co dzień jest niezwykle ważne, a już szczególnie w upały – nasz organizm składa się z niej w około 60 proc. Woda służy przede wszystkim do nawodnienia organizmu, by mógł prawidłowo funkcjonować ( odwodnienie jest bardzo groźne), ta butelkowana, szczególnie chodzi tu o wodę mineralną, może też być źródłem cennych składników i uzupełniać ich poziom w organizmie, a nawet mieć charakter leczniczy. Ze względu na skład, wody butelkowane podzielono na trzy grupy:
- naturalne wody mineralne
- naturalne wody źródlane
- wody stołowe.
Czy wiesz, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje wody?
Naturalna woda mineralna
Jest wodą podziemną, pierwotnie czystą pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Posiada charakterystyczny, stabilny skład mineralny. Ze względu na zawartość soli mineralnych, naturalne wody mineralne podzielono na:
- bardzo niskozmineralizowane (nie więcej niż 50 mg/l),
- niskozmineralizowane (nie więcej niż 500 mg/l),
- średniozmineralizowane (500-1500 mg/l),
- wysokozmineralizowane (więcej niż 1500 mg/l)
Naturalna woda mineralna różni się od zwykłej wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (wodociągowej) zawartością składników mineralnych, pierwiastków śladowych lub innych składników, a także tzw. pierwotną czystością. Wody mineralne, zwłaszcza wysokozmineralizowane, ze względu na zawartość niektórych minerałów, mogą nie mieć neutralnego smaku.
Naturalna woda źródlana
Podobnie jak woda mineralna również jest ona wodą podziemną, bezpieczną dla zdrowia pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Wody źródlane zawierają najczęściej od 200 do 450 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych. Jednakże nie wyróżnia je znacząca zawartość składników mających duże znaczenie dla funkcjonowania organizmu człowieka, a zawartość sodu, chlorków, siarczanów nie może przekraczać stężeń uznanych za optymalne w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Wody źródlane są przydatne zarówno do picia, jak i przygotowywania napojów i pokarmów, na których smak nie mają wpływu.
Woda stołowa
To tzw. woda mineralizowana, czyli wzbogacana w składniki mineralne korzystne dla organizmu człowieka – standardem jest, że zawiera magnez i wapń. Powstaje z połączenia niskozmineralizowanej naturalnej wody mineralnej lub wody źródlanej i wody mineralnej wysokozmineralizowanej lub o określonej ilości składników mineralnych, takich jak chlorek wapnia, chlorek lub siarczan magnezu, chlorki, siarczany lub wodorowęglany sodu i potasu.
Kiedy woda mineralna, a kiedy źródlana?
Dr Krystyna Pogoń, dietetyczka i technolożka żywności, ekspertka portalu Czytajsklad.com wyjaśnia, że „wody mineralne cechują się wyższą zawartością składników mineralnych, natomiast wody źródlane mają tych składników zdecydowanie mniej […]. Wody mineralne mogą uzupełniać niedobory różnych składników mineralnych w diecie, zależnie od swojego składu mogą mieć również charakter leczniczy. Mamy wody mineralne alkaliczne stosowane przy zgadze i refluksie, wody przeczyszczające, wody moczopędne”. Natomiast wody źródlane tylko w niewielkim stopniu uzupełniają składniki mineralne w diecie i nie mają działania leczniczego, za mają dużo bardziej neutralny wpływ na organizm – tłumaczy ekspertka.
– Wybierając wodę, przede wszystkim należy kierować tym, jaki jest podstawowy cel jej spożywania: dla zaspokojenia pragnienia najlepiej sięgać po wody źródlane lub mineralne niskomineralizowane – zaleca dr Krystyna Pogoń. – Powodem po temu jest zwłaszcza wysoka zawartość sodu w większości wód mineralnych, w źródlanych jest ona kilkakrotnie niższa. Pierwiastek ten w nadmiarze powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, a w Polsce spożywamy go zdecydowanie za dużo, dlatego dodatkowe wprowadzanie jego znaczących ilości z wodą może być niebezpieczne dla zdrowia. Jeżeli natomiast woda ma być elementem diety, dostarczającym określonych minerałów, wtedy należy wybrać odpowiednią do naszych potrzeb wodę mineralną – podkreśla dietetyczka.
Źródło: Pzh.gov.pl / Czytajsklad.com