Obserwuj w Google News

Tylko dla kobiet! Co jeść, aby okres nie był koszmarem?

Aleksandra Supryn
2 min. czytania
25.03.2016 14:11
Zareaguj Reakcja

Niektóre kobiety bardzo ciężko przechodzą miesiączkę oraz okres poprzedzający ją, nazywany napięciem przedmiesiączkowym. Na szczęście nie musimy cierpieć. Dzięki odpowiedniej diecie dolegliwości miesiączkowe będą znacznie łagodniejsze.

Sposób na złagodzenie miesiączki i zespół napięcia przedmiesiączkowego

Typowe objawy napięcia przedmiesiączkowego to obniżenie nastroju, irytacja, skurcze, bóle głowy oraz wzdęcia.

Co musisz jeść, aby nie musieć się z tym wszystkim zmagać?

Wapń i witamina D

Połączenie wapnia i witaminy D daje świetne efekty, ponieważ pomaga unormować poziom estrogenu w organizmie. Dzięki temu objawy nie będą aż tak uciążliwe. Aby dieta była skuteczna musisz przyjmować dziennie ok. 1200 mg wapnia i 400 mg witaminy D, która wspomaga wchłanianie wapnia do organizmu.

Warto więc sięgnąć po mleko, jogurty, serki homogenizowane oraz sery. Natomiast panie nietolerujące laktozy mogą włączyć do swojej diety brokuły i inne zielone rośliny, ryby, żółtka jajek, soję oraz pomidory.

Witamina B6

Badania udowodniły również, że witamina B6 jest w stanie złagodzić objawy miesiączkowe. Przyjmując dużo pokarmów bogatych w nią, wyeliminujemy nadwrażliwość piersi, zatrzymywanie wody w organizmie oraz wahania nastroju.

Gdzie znajdziesz witaminę B6? W cieciorce, otrębach pszennych, piersi z indyka, wątróbce, makreli, łososiu, białej fasoli, kaszy gryczanej czy soi.

Witamina E

Inny eksperyment udowodnił, że pokarmy bogate w witaminę E mogą poradzić sobie zarówno z napięciem przedmiesiączkowym, jak i bolesnymi, obfitymi miesiączkami. Idealna dawka to 80 mg dziennie.

Witamina E znajduje się w orzechach laskowych, pestkach dyni, migdałach, nasionach słonecznika, natce pietruszki, papryce, orzechach włoskich, szpinaku, czarnych jagodach czy olejach roślinnych.

Kwasy omega-3

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 to kolejny składnik, który pomaga podczas okresu – zmniejsza bóle miesiączkowe. Omega-3 hamuje produkcję prostaglandynów, które odpowiedzialne są za skurcze mięśni.

Najlepiej jedz tłuste ryby, orzechy, olej rzepakowy i sojowy, siemię lniane oraz pestki dyni.

Magnez

Jedzenie bogate w magnez jest w stanie zmniejszyć huśtawki nastroju oraz załagodzić uczucie wzdęcia. Najlepsza dawka dzienna to 200 mg magnezu w połączeniu z 50 mg witaminy B6.

Włącz więc do swojej diety pestki dyni, kakao, koperek, natkę pietruszki, migdały, soję, kaszę gryczaną, białą fasolę, orzechy laskowe, płatki owsiane, groch, jabłka (koniecznie ze skórką) oraz orzechy włoskie.

Mangan

6 mg manganu dziennie jest w stanie poprawić humor, zmniejszyć przetrzymywanie wody w organizmie oraz sprawić, że skurcze będą łagodniejsze.

Mangan znajdziesz w ziarnach zbóż, orzechach, nasionach słonecznika, ryżu brązowym, kaszy gryczanej, białej fasoli, grahamkach, pestkach dyni, suszonych morelach oraz kaszy jęczmiennej.

Chrom i miedź

Zbadano również minerały znajdujące się we krwi kobiet. Okazało się, że te które doświadczały bardzo uciążliwych objawów napięcia przedmiesiączkowego, miały znacznie mniej wapnia, manganu oraz chromu i miedzi niż te, które nie zmagały się z napięciem.

Gdzie szukać chromu? W drożdżach, wołowinie, jajkach, jabłkach, owocach morza, groszku zielonym, brokułach i ziołach.

Jeśli chodzi o miedź, to znajduje się ona w kakao, nasionach słonecznika, pestkach dyni, orzechach laskowych, wątróbce wieprzowej, natce pietruszki, płatkach owsianych i kaszy gryczanej.

___

ZdrowoBardzo / AS