Obserwuj w Google News

Specjalista od zdrowia jelit: "Unikaj tych 4 znanych produktów"

2 min. czytania
29.09.2022 11:15
Zareaguj Reakcja

Chcesz uniknąć zatrucia pokarmowego i mieć zdrowe jelita? Unikaj tych 4 produktów - ostrzega ekspert od zdrowia jelit. Sprawdź, czego nie kupować w sklepach.

Zestaw sushi
fot. Shutterstock

Ekspert zajmujący się zdrowiem jelit ujawnił cztery popularne produkty spożywcze, których zawsze unika. To produkty, które są ogólnie dostępne w supermarketach i chętnie zamawiane w restauracjach.

Mężczyzna, który na TikToku znany jest jako "Mr Gut Health", opublikował film wyjaśniający, dlaczego odmawia spożywania 4 popularnych produktów. Według niego są one "niedopuszczalne", ponieważ często powodują zatrucia pokarmowe. Tiktoker twierdzi, że zatrucie pokarmowe może "zwiększać ryzyko długotrwałych problemów ze zdrowiem jelit, takich jak poinfekcyjny IBS".

4 produkty spożywczych, których lepiej unikać 

"Tych produktów unikaj" - radzi ekspert od jelit:

  1. Ostrygi, zdaniem eksperta od jelit działają jak filtr i zbierają wszystko, co znajduje się w wodzie, w tym bakterie. Dlatego jedzenie ostryg, zwłaszcza w miejscach o wątpliwej renomie, może skończyć się poważnym zatruciem.
  2. Burgery wołowe są zwykle przygotowywane z mięsa mielonego, które zawiera różne dodatki, więc łatwo o bakterie. Ekspert poleca, by odpowiednio wybierać mięso do burgerów: "Upewnij się, że zamówisz co najmniej średnio wysmażony".
  3. Marketowe sushi, może być głównym winowajcą zatrucia pokarmowego. "Większość ryb używanych do przyrządzania takiego sushi jest faktycznie zamrożona, aby zabić pasożyty i bakterie, ale po przygotowaniu ta ochrona znika bardzo szybko, więc upewnij się, że jesz wszystko tego samego dnia". Tiktoker poleca, by unikać przecenionych boksów z sushi, które prawdopodobnie leżą w sklepie od jakiegoś czasu.
  4. Sałaty paczkowane: tiktoker cytuje dane z CDC, z których wynika, że 22% wszystkich zatruć pokarmowych w ostatniej dekadzie było związanych z sałatkami. "Powodem, dla którego te wstępnie umyte, pakowane sałatki są tak ryzykowne, jest to, że istnieje tak wiele potencjalnych punktów zanieczyszczenia, a wnętrze torebek jest zawsze wilgotne i jest to idealne środowisko do namnażania się bakterii". Badania prowadzone na Uniwersytecie w Leicester (Wielka Brytania) wykazało, że we wszystkich analizowanych opakowaniach sałaty nie tylko były bakterie, ale że wnikały one również do wnętrza liści.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: mirror.co.uk