Obserwuj w Google News

Mrożenie chleba: jak robić to właściwie? Niezawodny trik piekarza

2 min. czytania
Aktualizacja 06.11.2020
02.12.2019 11:55
Zareaguj Reakcja

Mrożenie chleba to przydatny kuchenny trick. Dzięki niemu ograniczysz marnowanie jedzenia i zyskasz na czasie (będziesz mógł zrobić zakupy na zapas). Zastanawiasz się, czy pieczywo po rozmrożeniu będzie ci smakować? Pracownik piekarni mówi, co zrobić, żeby na pewno tak było.

Mrożenie chleba: jak długo?
fot. Shutterstock

Mrożenie chleba: rada piekarza 

Rady Franka Carollo, pracownika piekarni Zingerman's Bakehouse w stanie Michigan, która istnieje od 1992 roku, sprawią, że żaden rodzaj chleba nie straci na wartości, mimo zamrożenia. Mężczyzna radzi przede wszystkim upewnić się, że do bochenka znajdującego się w zamrażalniku nie będzie miało szansy dostać się powietrze. Należy zwrócić uwagę na cztery rzeczy. 

  1. wyjmujemy pieczywo z oryginalnego opakowania, jeżeli w takim zostało kupione;
  2. kroimy chleb na kromki i pakujemy je do osobnych woreczków;
  3. jeśli mrozimy chleb w całości, to wkładamy go do dwóch plastikowych worków;
  4. mocno zawiązujemy.

Produkt najlepiej mrozić jak najszybciej po kupieniu. Im dłużej czekamy, tym mniej wilgoci pozostanie w pieczywie po odmrożeniu. Carollo zwraca również uwagę na czas mrożenia, który nie powinien przekroczyć kilku miesięcy, bo chleb się przemrozi – pojawią się na nim „suche” obszary. Jeśli zdecydujesz się na zjedzenie takiego pieczywa, oczywiście nic ci się nie stanie, jednak nie będzie ono już smakować zbyt dobrze.

Jak rozmrażać chleb?

Pieczywo możesz najpierw wyjąć i poczekać, aż samo się rozmrozi, a dopiero potem nagrzewać je przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Ważne, żeby rozmrażać chleb w opakowaniu. Drugi sposób to umieszczenie zamrożonego chleba na 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni bez opakowania.

Źródło: www.haps.pl

Przeczytaj:  Razowe, białe czy na zakwasie - jakie pieczywo najlepiej wybrać?