Kto nie powinien jeść imbiru? [WYJAŚNIAMY]
Imbir to jedna z przypraw mająca niezwykłe właściwości prozdrowotne. Dobrze znane jest pozytywne działanie imbiru na odporność czy mdłości w ciąży, a także przeciwbólowe czy antynowotworowe. W niektórych przypadkach imbiru nie należy jednak spożywać. Kto nie powinien go jeść?

- Jakie działanie ma imbir?
- Kto nie powinien jeść imbiru? Przeciwwskazania
- Czy imbir można przedawkować?
Imbir jest niezwykle ceniony zwłaszcza w medycynie chińskiej, tybetańskiej oraz ajurwedyjskiej (tradycyjna medycyna hinduska). Za wyjątkowy zapach i aromat imbiru odpowiadają naturalne olejki eteryczne (gingerole), które odpowiadają z jego właściwości lecznicze. Ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Jakie działanie ma imbir?
Imbir wykazuje działanie działanie przeciwzapalnie, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicze, napotne i wykrztuśne. Pomaga nie tylko w problemach gastrycznych, takich jak złe trawienie, brak apetytu, wzdęcia, ale przypisuje się także działanie:
- przeciwwymiotne (także w chorobie lokomocyjnej)
- przeciwbólowe i przeciwmigrenowe
- przeciwreumatyczne
- zapobiegające chorobom sercowo-naczyniowym
- obniżające poziom cukru we krwi
- obniżające wysokie ciśnienie
- antynowotworowe
- podnoszące odporność
- przeciwtrądzikowe
Imbir można jeść na surowo, zaparzać jak herbatę, dodawać do potraw, a także spożywać w formie sproszkowanej czy w postaci soku. Dostępne są także suplementy z zawartością imbiru.
Kto nie powinien jeść imbiru? Przeciwwskazania
Choć imbir ma mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia, niektóre osoby powinny stosować go ostrożnie, najlepiej po konsultacji z lekarzem, a inne w ogóle powinny zrezygnować ze spożywania tej przyprawy. Dla kogo imbir jest niezalecany?
- Dzieci poniżej 12. roku życia – imbir należy do dość ostrych przypraw i może mieć działanie drażniące nie tylko dla kubków smakowych dziecka, ale także dla jego żołądka.
- Osoby z chorobą wrzodową – wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy to choroby będące przeciwwskazaniem o stosowania imbiru, ponieważ obecne w imbirze substancje drażnią śluzówkę przewodu pokarmowego.
- Osoby ze zbyt niskim ciśnieniem krwi – związki chemiczne zawarte w imbirze obniżają zbyt wysokie ciśnienie, w przypadku osób z niedociśnieniem imbir może więc zwiększyć ich kłopoty.
- Osoby z chorobami krwi – imbir jest antykoagulantem, czyli substancją spowalniającą proces krzepnięcia krwi. W niektórych chorobach, np. w hemofilii, spożywanie imbiru może może zaostrzyć chorobę.
- Kobiety w zaawansowanej ciąży – choć w I trymestrze ciąży imbir łagodzi poranne mdłości, to w kolejnych miesiącach trzeba być ostrożnym w spożywaniu go. Przyprawa ta może wywoływać skurcze macicy, co zwiększa ryzyko poronienia lub przedwczesnego porodu.
- Osoby mające niedowagę – imbir stymuluje trawienie, dlatego pomaga na problemy żołądkowo-jelitowe. W przypadku niedowagi, gdy zależy nam na spowolnieniu trawienia, by organizm wchłonął jak najwięcej składników odżywczych obecnych w pożywieniu, lepiej nie stosować imbiru.
- Osoby przyjmujące niektóre leki – połączenie imbiru z niektórymi lekami jest złym pomysłem. Imbir jest naturalną substancją rozrzedzającą krew, obniża ciśnienie i reguluje poziom cukru we krwi, więc spożywanie dużych jego ilości z lekami mającymi takie samo działanie nie jest korzystne. Aby zapobiec ryzyku i skutkom przedawkowania tych substancji, należy dokładnie przeczytać ulotkę dołączoną do preparatu lub zapytać swojego lekarza.
Czy imbir można przedawkować?
Przedawkowanie imbiru jest możliwe. Bezpieczna dzienna dawka kłącza imbiru to 4-5 g. Na preparatach z imbirem łatwo znaleźć zalecaną dzienną ilość, jaką można bezpiecznie spożyć. Jeśli chodzi o świeży imbir, to mniej więcej taką dawkę zawierają: 4 szklanki naparu z imbiru lub 2 łyżeczki syropu z imbiru.
Objawy przedawkowania imbiru to najczęściej bóle i zawroty głowy, nudności, ale także kołatanie serca, osłabienie, wzdęcia i bóle brzucha.