Obserwuj w Google News

Masz ochotę na kawę zaraz po przebudzeniu? Najpierw zjedz śniadanie

2 min. czytania
Aktualizacja 28.10.2020
05.10.2020 20:55
Zareaguj Reakcja

Picie mocnej kawy zaraz po przebudzeniu, bez śniadania, bardzo podwyższa poziom cukru we krwi. To może mieć ogromne konsekwencje dla zdrowia – ostrzegają naukowcy. 

Czy zdrowo jest pić kawę zaraz po przebudzeniu?
fot. Shutterstock

Badacze z Uniwersytetu w Bath z Centrum Żywienia, Ćwiczeń i Metabolizmu (Wielka Brytania) postanowili sprawdzić, jakie są efekty metaboliczne picia kawy po źle przespanej nocy. Do badania zaprosili 29 osób (kobiet i mężczyzn). Podzielono ich na trzy grupy. Wszyscy mieli za zadanie przespać noc. Pierwszej grupie nikt nie zakłócał snu, drugą i trzecią grupę osób budzono w nocy co godzinę na 5 minut.
Rano pierwsza grupa otrzymała napój o kalorycznym ekwiwalencie zwykłego śniadania, druga grupa również otrzymała taki napój, natomiast trzecia grupa najpierw miała wypić mocną kawę bez mleka i cukru i dopiero po 30 minutach podano im napój taki jak poprzednim grupom. Na koniec wszystkim pobrano próbki krwi. Okazało się, że w pierwszej i drugiej grupie reakcja insulinowa była w granicach normy. Natomiast osobom w trzeciej grupie poziom glukozy we krwi wzrósł o 50 proc. w stosunku do osób z pozostałych grup. Co to oznacza? Że picie mocnej kawy zaraz po przebudzeniu nie jest najlepszym pomysłem. Nasze ciało nie radzi sobie z insuliną produkowaną przez trzustkę i kofeina może powodować insulinooporność.

Picie kawy po fatalnej nocy może rozwiązać problem senności, ale może stworzyć inny problem, ograniczając zdolność organizmu do tolerowania cukru zawartego w śniadaniu.

– Wiemy, że prawie połowa z nas budzi się rano i zanim zrobi cokolwiek innego, pije kawę – intuicyjnie im bardziej jesteśmy zmęczeni, tym mocniejsza kawa. To badanie jest ważne i ma daleko idące implikacje zdrowotne, ponieważ do tej pory mieliśmy ograniczoną wiedzę na temat tego, jak wpływa to na nasz organizm, w szczególności w zakresie kontroli metabolizmu i poziomu cukru we krwi – wyjaśnia prof. James Betts z Centrum Żywienia, Ćwiczeń i Metabolizmu na Uniwersytecie w Bath, współautor badania. I dodaje: – Mówiąc prościej, nasza kontrola poziomu cukru we krwi jest upośledzona, gdy pierwszą rzeczą, z którą styka się nasz organizm  po przebudzeniu jest kawa, zwłaszcza po nocy z zaburzeniami snu. Możemy to poprawić, jedząc najpierw śniadanie, a dopiero później pijąc kawę, jeśli oczywiście czujemy, że nadal jej potrzebujemy. Świadomość tego może przynieść ważne korzyści zdrowotne dla nas wszystkich.

To badanie powinno dać do myślenia przede wszystkim osobom z zaburzeniami metabolizmu, m.in. diabetykom i osobom z chorobami serca.

Źródło: "Glucose control upon waking is unaffected by hourly sleep fragmentation during the night, but is impaired by morning caffeinated coffee", British Journal of Nutrition