Jesz z otwartymi ustami? Właśnie odkryto, że taki nawyk poprawia smak potraw
Jedzenie z otwartą buzią nie należy do kulturalnych zachowań. Możliwe jednak, że wielu z nas robi to nieświadomie. Dlaczego? Według naukowców taki sposób spożywania posiłków sprawia, że są one dużo smaczniejsze

Choć dla większości z nas jedzenie z otwartymi ustami jest niesmaczne i stanowi oznakę złego wychowania, przeżuwanie poszczególnych składników w ten sposób może poprawiać ich smak. Takie wnioski przedstawili naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego. To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy podczas delektowania się ulubionymi daniami nie lubią myśleć o dobrych manierach.
Podczas jedzenia powinniśmy zapomnieć o zasadach zachowania się przy stole?
Dlaczego gdy jemy z otwartymi ustami, jedzenie lepiej nam smakuje? Taki sposób jedzenia sprawia, że lotne związki organiczne są łatwiej wychwytywane przez nasz nos. Docierają do tylnej części nosa i pobudzają węchowe neurony czuciowe, co zwiększa nasze wrażenia z jedzenia. Jednym słowem, dzięki takiemu jedzeniu zarówno zapach, jak i smak dań, są bardziej wyraziste.
Charles Spence, psycholog, który od lat zajmuje się wpływem zmysłów na percepcję jedzenia, stwierdził, że tak naprawdę nie umiemy prawidłowo jeść. Trzymanie się zasad dobrego wychowania podczas posiłków odbiera nam całą przyjemność jedzenia.
– Lubimy hałaśliwe jedzenie, takie jak chrupiące chipsy czy jabłka. Im bardziej chrupiący pokarm, tym wyżej oceniana jest przyjemność z jedzenia. Chrupkość chipsów, krakersów czy marchewki będzie najwyraźniej słyszalna, kiedy porzucimy nasze maniery i zaczniemy żuć z otwartymi ustami – wyjaśnia.
Według psychologa ważny jest również zmysł dotyku, a trzymanie jedzenia w rękach wzmacnia jego walory smakowe.
– Poczucie gładkiej skóry jabłka pod naszymi palcami, zanim jeszcze się w nie wgryziemy, sprawia, że wraz z naszym pierwszym kęsem, bardziej docenimy jego soczystość, słodycz i chrupkość – tłumaczy.
Choć etykieta przy stole jest niezwykle ważna i trudno porzucić wyuczone w dzieciństwie zachowania, nowe odkrycie może być początkiem zmiany podejścia do sposobu, w jaki jemy.
Źródło: metro.co.uk