Kawa, jajka, czekolada, chleb… Czy to jedzenie szkodzi zdrowiu?
Jajka podwyższają cholesterol, kawa – ciśnienie, a czekolada i chleb tuczą. A co z czerwonym winem i czerwonym mięsem? Spożywać je czy nie? Mity o wpływie różnych produktów na zdrowie krążą sobie w najlepsze - jednym przypisuje się działanie, którego nie mają, inne posądza się o szkodliwość. Gdzie jest prawda?

- 1. Jajka – nie podnoszą cholesterolu
- 2. Kawa – zmniejsza ryzyko chorób wątroby
- 3. Czekolada – poprawia pracę mózgu
- 4. Czerwone wino – tylko z umiarem
- 5. Czerwone mięso – nadmiar zwiększa ryzyko udaru
- 6. Chleb – pełnoziarnisty jest dobry dla zdrowia
- 7. Ziemniaki – dobre źródło witaminy C
- 8. Sok pomarańczowy – zawiera zbyt dużo cukru
Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy na co dzień, ma duży wpływ na zdrowie. W gąszczu różnych zaleceń żywieniowych i nowinek naukowych łatwo się jednak zgubić. Co chwilę bowiem pojawiają się doniesienia, że jakiś produkt jest szczególnie niekorzystny – lub przeciwnie – niezwykle korzystny dla zdrowia. Ile prawdy jest w tym, by niektóre, najczęściej szczególnie smaczne jedzenie, ograniczać w diecie? Oto 8 produktów, o których krążą prawdziwe i nieprawdziwe opinie.
1. Jajka – nie podnoszą cholesterolu
Jajka zawierają dużo białka i innych cennych dla zdrowia składników. A cholesterol? Choć jedno jajko zawiera ponad 400 mg cholesterolu, to badania naukowe nie potwierdzają, że jedzenie jajek zwiększa ryzyko chorób serca lub udaru. Żywieniowcy uważają, że jedno jajko dziennie jest bezpieczne dla zdrowia. Warto brać jednak pod uwagę to, ile tłuszczów nasyconych i trans spożywasz w ciągu całego dnia, bo to właśnie one podnoszą poziom cholesterolu.
2. Kawa – zmniejsza ryzyko chorób wątroby
Rozpoczynasz dzień od filiżanki świeżej kawy? Nie ma w tym niczego złego. Kawa nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka czy choroby serca (ale badania wykazują, że lepsza jest kawa filtrowana niż parzona po turecku). Może nawet przynosić korzyści, takie jak zmniejszenie apetytu i obniżenie ryzyka wystąpienia niektórych schorzeń, w tym choroby Parkinsona i chorób wątroby. Picie do pięciu filiżanek kawy dziennie jest w porządku, jeśli taka ilość kofeiny nie pobudza cię nadmiernie, nie jesteś w ciąży i nie jest to kawa ze śmietanką, cukrem lub słodkimi syropami.
3. Czekolada – poprawia pracę mózgu
Czekolada jest jednym z najzdrowszych słodyczy, ale nie każda. Ważny jest jej rodzaj – zamiast mlecznej, w której jest mnóstwo cukru, wybieraj gorzką (ciemną) czekoladę. Zawiera sporo antyoksydantów (przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia). Istnieją dowody na to, że ciemna czekolada może pomóc m.in. w chorobach serca, cukrzycy czy funkcjonowaniu mózgu. Pamiętaj tylko, by czytać etykiety i wybierać czekoladę, która ma co najmniej 70 proc. kakao.
4. Czerwone wino – tylko z umiarem
Czerwone wino zawiera zdrowy dla serca resweratrol (substancję będącą silnym antyutleniaczem, która neutralizuje wolne rodniki). Obfitują w niego także winogrona, jabłka, maliny i inne owoce. Jednak ilość resweratrolu, którą można przyjąć, okazjonalnie lub nawet codziennie pijąc kieliszek wina, nie jest wystarczająca, by znacząco wpłynąć na zdrowie. Natomiast nadmiar alkoholu z pewnością ma niekorzystne działanie na organizm. Czerwone wino można oczywiście pić z umiarem, jeśli sprawia nam to przyjemność. Natomiast nie ma co zaczynać go pić, jedynie dla uzyskania korzyści zdrowotnych. Picie dużej ilości alkoholu, nawet czerwonego wina, nie jest zdrowe.
5. Czerwone mięso – nadmiar zwiększa ryzyko udaru
Choć nieduży stek zawiera nawet 40 g białka, a także witaminę B12 oraz wapń, żelazo czy magnez, to ma też sporo tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Istnieją dowody, że spożywanie czerwonego mięsa wiąże się z większym ryzykiem udaru, chorób serca i niektórych nowotworów. Szczególnie niezdrowe jest przetworzone mięso, np. kiełbasa czy bekon. Dobrze jest ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa (wieprzowina, wołowina, baranina) do 30-50 g tygodniowo i wybierać chude kawałki.
6. Chleb – pełnoziarnisty jest dobry dla zdrowia
Pieczywo pełnoziarniste jest dobrym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, a także błonnika. Może też obniżać ryzyko m.in. chorób serca, raka czy cukrzycy. Wybieraj świeże (niepaczkowane) pieczywo z ziaren z pełnego przemiału, białe jadaj tylko okazjonalnie. Czytaj etykiety i sprawdzaj, bo pieczywo wyglądające jak „ciemne” może jedynie barwione karmelem, a wypieczone ze zwykłej oczyszczonej mąki. Co najmniej połowa spożywanych codziennie zbóż powinna pochodzić z produktów pełnoziarnistych.
7. Ziemniaki – dobre źródło witaminy C
Choć nie uważamy ziemniaków za zdrową żywność, to tak naprawdę są dobrym źródłem energii pochodzącej z węglowodanów. Mają sporo witamin, np. witaminę C, i składników mineralnych, w tym potas, a ich skórka jest doskonałym źródłem błonnika. Bataty (słodkie ziemniaki) zawierają natomiast mnóstwo witaminy A. Najzdrowsze są pieczone (lub opiekane) ziemniaki ze skórką. Frytek (smażonych w głębokim tłuszczu) lepiej unikać.
8. Sok pomarańczowy – zawiera zbyt dużo cukru
To prawda, że sok pomarańczowy zawiera dużo witaminy C i potasu, a niektóre soki są wzbogacane w wapń. Jednak oprócz tych cennych składników gotowe soki zawierają bardzo dużo cukru (nawet tyle, ile napoje gazowane) i niemal nie mają błonnika – dlatego dobrze jest pić je z umiarem. Zamiast soku, lepiej zjeść cały owoc, który zawiera cenny błonnik, albo zmiksować pomarańczę na smoothie.
Źródło: WebMD.com