Zamknij

Jak wybrać najlepszą dietę pudełkową? Rady dietetyka

24.05.2022
Aktualizacja: 24.05.2022 11:15

Diety pudełkowe bardzo ułatwiają życie, zwłaszcza jeśli z jakiegoś powodu trzeba trzymać dietę. Przydają się podczas odchudzania czy intensywnego uprawiania sportu, a nawet w przypadku niektórych chorób. Jak wybrać najlepszą dla siebie dietę pudełkową, radzi dietetyczka Anna Szufnik-Ambroziak z Nice To Fit You.

Jak wybrać najlepszą dietę pudełkową?
fot. Schutterstock
  1. Jak komponuje się diety pudełkowe?
  2. Jakie są rodzaje diet pudełkowych?
  3. Na co warto zwracać uwagę wybierając dietę pudełkową: kaloryczność, dopasowanie do stanu zdrowia, aktywności, rodzaj diety (wegańska, wegetariańska, zwykła)?
  4. Czy można zastrzec, że jakiegoś składnika nie chcemy, np. buraków, bo ich nie lubimy?
  5. Czy cena jest dobrym wyznacznikiem?

Diety pudełkowe, choć nie są tanie, stają się coraz popularniejsze, ponieważ zdejmują z nas troskę o właściwe komponowanie posiłku i oszczędzają czas, który trzeba by włożyć w przygotowanie jedzenia. Gotowe posiłki po prostu znajdujemy codziennie pod drzwiami, mając pewność, że są dobrze zbilansowane. Jak powstają diety pudełkowe i jak wybrać najlepszą dla siebie? Dietetyczka odpowiada na nasze pytania.

Jak komponuje się diety pudełkowe?

To wszystko zależy od konkretnej firmy. Ten rynek jest dzisiaj bardzo duży i różnorodny. Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że w Nice To Fit You cały proces – od rozpoczęcia planowania posiłku do dostarczenia go pod drzwi klienta – jest długotrwały i składa się na niego mnóstwo etapów. Nad każdym przepisem pracuje cały sztab specjalistów. Po tym, jak pojawi się pomysł na nowe danie, dietetycy, kucharze i osoby odpowiedzialne za jakość i bezpieczeństwo żywności analizują posiłek z każdej strony. Przede wszystkim sprawdzamy jego zbilansowanie – to najważniejsze z perspektywy dietetycznej. Każdy posiłek musi mieć odpowiednią kaloryczność i wartości odżywcze. Następnie dopracowujemy jego smak i formę podania. Pomysły na nowe dania powstają codziennie. Wymyślamy połączenia smakowe, których nasi klienci jeszcze nie znają, śledzimy światowe trendy kulinarne, wykorzystujemy sezonowe produkty. Następnie przepis jest testowany przez kilka tygodni, a czasami miesięcy. Zbieramy wszelkie uwagi, weryfikujemy, patrzymy krytycznym okiem i zastanawiamy się, co możemy poprawić – od proporcji, doboru przypraw czy zmiany kaloryczności po formę podania.

Kolejnym etapem jest przeniesienie nowego dania z tak zwanej kuchni testowej na prawdziwą produkcję. To bardzo ciekawe i nieraz zaskakujące, jak zupełnie inaczej mogą zachowywać się te same produkty w różnych warunkach – doprawienie małej porcji dania w domowym garnuszku jest inne niż dużej porcji w profesjonalnym gastronomicznym robocie kuchennym. Wynika to choćby z innego odparowywania wody. Bywa, że na przykład dany rodzaj ciasta świetnie sprawdzający się w małej kuchni nie zdał egzaminu przy użyciu innego rodzaju sprzętów na produkcji. Jesteśmy więc elastyczni i w każdej chwili gotowi na zmiany. Zdarzało się i tak, że po tygodniach pracy rezygnowaliśmy po prostu z jakiegoś przepisu, bo nie spełniał naszych wymagań co do tego, jak na przykład posiłek powinien się prezentować w pudełku. Ostatnim w tym procesie, ale tak naprawdę najważniejszym kryterium, jest feedback naszych klientów. To zaskakujące, ale czasem potrawy, które w naszej ocenie nie miały potencjału stać się bestsellerami, zostawały ulubionym wyborem wielu klientów. Jako osoba odpowiedzialna za opracowywanie nowych przepisów muszę to powiedzieć i zachęcić wszystkich do dzielenia się swoimi opiniami – komentarze i oceny klientów są bezcenne. Nieraz służyły nam do wprowadzania zmian i zawsze są to zmiany na lepsze. Zwłaszcza marki, które są długo na rynku i mają doświadczenie, są otwarte na sugestie, a zaangażowanie klientów ma realny wpływ na kształt posiłków.

Jakie są rodzaje diet pudełkowych?

Ponownie wiele zależy od oferty firmy, na jaką się zdecydujemy. Ale mówiąc ogólnie, bez problemu znajdziemy dziś dietę dostosowaną do indywidualnych potrzeb, na przykład z wykluczeniem mięsa, wykluczeniem wszystkich produktów odzwierzęcych, taką, w której będziemy mieć zwiększoną ilość białka – na czym często zależy osobom budującym masę mięśniową – czy lekką, wspomagającą trawienie dietę bez glutenu i bez nabiału. Można także elastycznie dobierać czas trwania diety, na przykład bez weekendów lub tylko w wybrane dni tygodnia, czy ilość posiłków – można zamówić nawet jeden posiłek, bo potrzebujemy tylko lunchu do pracy. Jeśli zależy nam na elastyczności, to właśnie takiej oferty powinniśmy szukać.

Na co warto zwracać uwagę, wybierając dietę pudełkową: kaloryczność, dopasowanie do stanu zdrowia, aktywności, rodzaj diety (wegańska, wegetariańska, zwykła)?

Trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na własne potrzeby i to do nich dopasować dietę. Bezcenne mogą się okazać konsultacje z dietetykiem. W niektórych cateringach, w tym w Nice To Fit You, można korzystać z bezpłatnej infolinii z poradami dietetycznymi. Nikt lepiej nam nie doradzi niż specjalista w swojej dziedzinie. Weźmie pod uwagę naszą aktywność, ewentualne wykluczenia pokarmowe, cel przejścia na dietę pudełkową, pomoże obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, ale też podpowie dużo przydatnych rzeczy i wskazówek. Osobiście najważniejszym dla mnie wyznacznikiem w podejmowaniu decyzji żywieniowych są wiarygodne certyfikaty. Niektóre z nich, zwłaszcza branżowe, zwykłemu człowiekowi niewiele mówią. Na przykład Food Hygiene Control czy certyfikacja Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Żywności HACCP. Ale kiedy w grę wchodzi nasze zdrowie i bezpieczeństwo, polecam poświęcić 10 minut na research w internecie i świadomie dokonać wyboru. Są też bardziej popularne znaki, które będą bardzo cenne w ocenie jakości danej firmy, np. dla osób ograniczających produkty odzwierzęce są to znaki V-Label czy Viva!.

Czy można zastrzec, że jakiegoś składnika nie chcemy, np. buraków, bo ich nie lubimy?

Na rynku rewolucyjna pod tym kątem okazała się opcja wyboru menu i to właśnie Nice To Fit You wprowadziło ją jako pierwsza firma. Dzięki niej nie jest się zmuszonym do trzymania się cały czas jednej diety. Można sobie samodzielnie komponować menu na każdy dzień. Oczywiście różnie to wygląda w zależności od marki. W Nice To Fit You codziennie w menu jest aż 35 posiłków do wyboru. Jak dokładnie to działa? Domyślnie mamy na przykład tradycyjną dietę Daily. Ale na śniadanie w czwartek jest coś, czego nie lubimy. Możemy więc wygodnie w aplikacji wybrać sobie nawet z 6 pozostałych propozycji. Albo na co dzień jemy mięso, ale od czasu do czasu mamy ochotę na dzień wegański. I nie jest to żaden problem – możemy samodzielnie, bez dzwonienia na infolinię zmieniać wybrane posiłki. Jak już mówimy o wyborze i elastyczności, to warto podkreślić to właśnie w kontekście samych dostaw. Nasze potrzeby się zmieniają, raz pracujemy z domu, raz z biura, wyjeżdżamy w delegacje. Dlatego dla mnie opcja samodzielnego zarządzania całą dostawą – terminem i adresem – to podstawa wygody, jaką powinna gwarantować dieta pudełkowa.

Czy cena jest dobrym wyznacznikiem?

I tak, i nie. Jakościowa dieta nie musi być wcale tą najdroższą, ale oczywiście nie może być tańsza, niż podpowiada nam po prostu zdrowy rozsądek. Jeśli nie potrzebujemy wyszukanych doznań smakowych i oryginalnych produktów, tylko podstawowych posiłków dobrej jakości, to niższa cena takiej diety w porównaniu z droższymi opcjami dla smakoszy nie jest niepokojąca. Ale trzeba zachować ostrożność, dokładnie sprawdzić opinie o firmie, od kiedy działa, czy dysponuje certyfikatami jakości, czy oferowane promocje nie są podejrzanie wysokie. Rabaty, które nie budzą moich podejrzeń, sięgają maksymalnie 15 proc. i to też nie wtedy, kiedy są dostępne cały czas. Bo przecież wszyscy widzimy, jak rosną ceny, ile kosztują produkty w sklepach. W innym wypadku zastanawiam się, znając branżę od kuchni, czy to możliwe, aby w tak niskiej cenie zapewniać ciągle świeże i dobrej jakości produkty. I wniosek zawsze brzmi: niemożliwe.