Jak ograniczyć cukier w diecie? 8 wskazówek
Przeciętny człowiek spożywa w ciągu dnia trzy razy więcej cukru, niż powinien. Z chemicznego punktu widzenia cukry to inna nazwa węglowodanów, które stymuluję produkcję dopaminy – hormonu przyjemności. Głównym problemem jest to, że cukier uzależnia, co oznacza, że im więcej go spożywamy, tym bardziej go pragniemy. Oto 5 wskazówek, które pomogą go ograniczyć.

Cukier a zdrowie
1. Unikaj słodyczy. Wypieki czy ciastka zawierają bardzo dużo cukrów, które mogą zaburzyć poziom cukru we krwi. Jeśli naprawdę bardzo mocno odczuwasz potrzebę czegoś słodkiego, wypróbuj następujących alternatyw:
- Świeże owoce, naturalnie słodkie, pełne błonnika, witamin i minerałów.
- Jogurt grecki z cynamonem lub owocami: bogaty w wapń, białko, witaminę B12.
- Pieczone owoce: spróbuj gruszek, jabłek, śliwek.
- Ciemna czekolada: zasadniczo im wyższa zawartość kakao, tym niższy cukier.
- Garść daktyli: są naturalnie słodkie i niezwykle pożywne.
2. Słodzik nie jest dobrym zamiennikiem – wzmaga potrzebę spożywania cukru.
Jeśli walczysz z potrzebą słodzenia, istnieje kilka naturalnie słodkich alternatyw, które są dla ciebie dobre.
- Stewia: ekstrahowana z liści rośliny zwanej Stevia rebaudiana, praktycznie nie ma kalorii i wykazano, że pomaga obniżać ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą.
- Erytrytol: naturalnie występujący w owocach, zawiera tylko 6% kalorii cukru, ale jest znacznie słodszy, więc potrzeba go tylko trochę.
- Ksylitol: środek słodzący występujący naturalnie w wielu owocach i warzywach. Nie powoduje skoków cukru we krwi.
3. Zwracaj uwagę na to, co jesz. Nawet posiłki przygotowane w restauracjach mogą kryć dużo niepożądanych składników.
4. Nie pij słodzonych napojów. Napoje gazowane, napoje energetyczne, napoje sportowe, napoje owocowe mają w sobie 44% cukru. Tak zwane „zdrowe” napoje, takie jak: koktajle i soki owocowe, mogą zawierać oszołamiające ilości cukru. 100-procentowy sok jabłkowy zawiera ponad 12 łyżeczek cukru. Jeśli trudno ci pić samą wodę niegazowaną, wybierz wodę gazowaną z odrobiną świeżej cytryny lub limonki. Niezwykle orzeźwiająca w upalne dni jest woda z miętą i ogórkiem.
5. Nie porzucaj cukru z dnia na dzień. Nagła zmiana może być szokiem dla organizmu.
6. Wypróbuj ekstrakty. Zamiast dodawać do przepisów czy jogurtu cukru, używaj ekstraktów, np.: migdałowych, waniliowych, cytrynowych czy pomarańczowych.
7. Wzbogać żywność przyprawami. Spróbuj imbiru, ziela angielskiego, cynamonu, gałki muszkatołowej.
8. Czytaj etykiety. Ograniczenie cukru nie jest takie proste. Cukier może ukrywać się w produktach, w których nie oczekiwałbyś, że mogą być, są to np.: płatki śniadaniowe, baton muesli, suszone owoce. Aby sprawdzić, czy do żywności dodano cukry, musisz sprawdzić listę składników. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na kolejność, składniki są wymienione w kolejności od najwyższego procentu w pierwszej kolejności.
Cukier, który naturalnie występuje w żywności, takiej jak owoce i warzywa, jest uważany za bardzo dobry. Niebezpieczeństwo polega na dodaniu cukrów do przetworzonej żywności.
Pamiętaj również o tym, że po odstawieniu możesz odczuwać objawy odstawienia, takie jak ból głowy czy wahania nastroju.
Przeczytaj: 8 produktów, które obniżają poziom cukru we krwi
Źródło: heart.org, healthline.com