Obierać jabłko ze skórki czy nie? Ekspert radzi, jak usunąć z niej szkodliwe substancje
Skórka owoców, w tym właśnie jabłek, zawiera więcej witamin i substancji odżywczych niż ich wnętrze. Jednak na skórce mogą się też znajdować pozostałości środków ochrony roślin stosowanych w sadzie, np. pestycydy. Czy jedzenie jabłek ze skórką jest więc bezpieczne? Wyjaśniają eksperci.

- Skórka jabłka zawiera cenne substancje odżywcze
- Czy zanieczyszczenia na skórce jabłka są groźne?
- Chemię ze skórki jabłka można dość łatwo zmyć
W naszej strefie klimatycznej jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, w Polsce jemy ich naprawdę dużo – około połowa spożywanych w naszym kraju owoców to właśnie jabłka. To dobrze, bo są one źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych. Obfitują w wiele substancji bioaktywnych, zwłaszcza naturalnych przeciwutleniaczy, które m.in. blokują działanie wolnych rodników. Jabłka to także źródło witamin i składników mineralnych. Mają dużo błonnika i są niskokaloryczne (średniej wielkości jabłko ma zaledwie ok. 100 kcal). A co ze skórką – jeść ją czy nie?
Skórka jabłka zawiera cenne substancje odżywcze
Skórka jabłka nie tylko wpływa na jego apetyczny wygląd. To właśnie w niej znajduje się znacznie więcej wartościowych substancji odżywczych niż w miąższu: witaminy C, wapnia, potasu i przede wszystkim antocyjanów – czerwonych barwników pełniących funkcję zmiataczy wolnych rodników. Obierając jabłko ze skórki, pozbawiamy się tych wszystkich cennych składników. Jednak na skórce mogą też być obecne pozostałości środków chemicznych stosowanych w sadzie…
Czy zanieczyszczenia na skórce jabłka są groźne?
Największy lęk budzą różne środki chemiczne stosowane podczas uprawy jabłek w sadach: przede wszystkim pestycydy i herbicydy. Wolne od tych substancji są owoce z upraw ekologicznych. Nie znaczy to jednak, że skórka owoców uprawianych konwencjonalnie nie nadaje się do spożycia. – Większość środków chemicznych stosowana jest na długo przed zbiorem owoców. Istnieją także ściśle określone zalecenia, kiedy i jakie dawki preparatu mogą być stosowane oraz ile czasu musi upłynąć od zabiegu do zbioru, by ewentualne śladowe ilości pozostałości środków ochrony roślin nie stwarzały zagrożenia dla ludzkiego zdrowia – mówi prof. dr hab. Kazimierz Tomala z Samodzielnego Zakładu Sadownictwa SGGW.
Mimo to na skórce jabłek i innych owoców mogą pozostać resztki chemicznych substancji – nie mogą one jednak przekraczać rygorystycznych norm, które uznaje się za bezpieczne dla zdrowia. Dość nowym trendem jest to, że niektóre sieci supermarketów ustalają dodatkowe kryteria dla sadowników dostarczających owoce do ich sklepów. – Obecnie wdrażane są takie programy ochrony sadów, które umożliwiają produkcję jabłek zgodnie z indywidualnymi wymaganiami supermarketów i oczekiwaniami konsumentów. Poza tym obecność pozostałości substancji aktywnych w owocach jest bardzo łatwa do wykrycia. Biorąc pod uwagę konkurencję na rynku i świadomość konsumentów, żaden sadownik nie może pozwolić sobie na ryzyko dostarczenia towaru, którego jakość jest niezgodna z normami. Wykrycie takiego nadużycia grozi zerwaniem kontraktu na dostawy, a nawet bankructwem – wyjaśnia prof. Tomala. Zatem nie bójmy się i jedzmy jabłka ze skórką!
Chemię ze skórki jabłka można dość łatwo zmyć
Jeśli jednak ktoś obawia się jednak pozostałości środków chemicznych na skórce jabłka, może się ich pozbyć dość łatwo i skutecznie.
– Aby usunąć z powierzchni owoców szkodliwe bakterie należy wypłukać je w wodzie o odczynie kwaśnym, czyli np. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Pozostałości pestycydów pozbędziemy się, myjąc owoce w wodzie o odczynie zasadowym, czyli np. z dodatkiem sody. Na koniec, aby zneutralizować pH jabłka, powinno się je wypłukać w czystej wodzie – radzi dr inż. Alicja Ponder z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, która prowadzi oficjalny blog żywieniowy uczelni. Takie postępowanie sprawi, że jabłka na pewno będą bezpieczne dla zdrowia i, co najważniejsze, nie trzeba będzie pozbywać się cennej dla zdrowia jabłkowej skórki.
Źródło: Akademia Dobrego Smaku SGGW