Obserwuj w Google News

Herbatka z liści malin na przeziębienie. Jak przygotować herbatkę?

3 min. czytania
Aktualizacja 17.01.2021
01.09.2020 09:20
Zareaguj Reakcja

Herbatka z liści malin znana jest ze swoich doskonałych właściwości, które pozwalają szybciej pozbyć się przeziębienia i grypy. Jednak jej zastosowanie jest o wiele szersze. Sprawdź, dlaczego warto pic herbatkę z liści malin. Podpowiadamy, jak własnoręcznie przygotować taki napar.

liście malin
fot. Shutterstock

Herbatka z liści malin ze swojego ogródka

Chociaż w sklepach zielarskich i aptekach znajdziemy herbatkę z liści malin zarówno w formie suszu, jak i w saszetkach, to jeśli tylko mamy taką możliwość, warto pokusić się o przygotowanie swojej herbaty. O co trzeba zadbać, jeśli chcemy cieszyć się herbatą z liści z własnych malin?

Przede wszystkim pamiętajmy o tym, że krzewy powinny rosnąć z dala od jezdni, a także od zakładów przemysłowych. Zbioru dokonujemy latem, wybierając zdrowe, młode, zielone listki. Następnie suszymy je w przewiewnym i ocienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Nie suszymy ich nigdy na słońcu, gdyż powoduje to nie tylko ich brązowienie, ale również rozkład zawartych w nich, cennych substancji leczniczych. Samo suszenie trwa zwykle od jednego do dwóch tygodni. Ususzone liście trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku lub też w puszce. Ustawiamy je w zacienionym miejscu.

Skład i właściwości herbatki z liści malin

Liście malin wykorzystywane są od dawna w medycynie ludowej jako remedium na wiele dolegliwości. Zawierają dużo witaminy C, a ponadto związki takie jak flawonoidy (polifenole), śluzy, żywice, garbniki, sole mineralne i kwasy organiczne. W liściach malin znajdziemy również sole mineralne. Są bogatym źródłem żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Niektóre z właściwości leczniczych liści malin są podobne do samych owoców malin, jednak ich działanie jest silniejsze. Co więcej, wodne wyciągi z liści malin wykazują szersze spektrum działania i mają właściwości, których nie mają owoce.

Zastosowanie herbatki z liści malin w grypie i przeziębieniu

Herbatkę z liści malin najczęściej stosuje się przeciwgorączkowo i napotnie. Dodatkowo jej właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne sprawiają, że znajduje zastosowanie w przeziębieniu i grypie. Podobnie jak herbatka z owoców malin, wspomaga obniżenie temperatury w infekcjach i wspiera walkę organizmu z chorobą. Dzięki zawartości witaminy C i soli mineralnych wpływa korzystnie na działanie układu odpornościowego.

Flawonoidy w herbatce z liści malin

Herbatka z liści malin jest bogata w antyoksydanty (flawonoidy), które przeciwdziałają powstawaniu wielu chorób oraz chronią przed przedwczesnym starzeniem się. Flawonoidy wykazują również działanie odtruwające i moczopędne, dlatego picie herbatki z liści malin zaleca się w leczeniu zapaleń dróg moczowych. Wyciąg wodny z liści malin działa również żółciopędnie i ściągająco oraz przeciwdziała biegunkom.

Napar z liści malin do stosowania zewnętrznego

Napar i odwar z liści malin wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i ściągające, dlatego można je z powodzeniem stosować również zewnętrznie. Doskonale nadają się do przemywania skóry w celu łagodzenia wykwitów. Stanowią świetne płukanki do tłustych włosów. Napar z liści malin użyty do nasiadówek okazuje się też być pomocny w łagodzeniu infekcji intymnych.

Przeciwwskazania do stosowania herbatki z liści malin

Herbatki z liści malin nie wolno stosować w przypadku ciąży zagrożonej. Nie jest zalecana również wtedy, gdy planowane jest cesarskie cięcie lub też w przypadku, gdy przy wcześniejszych ciążach miał miejsce przedwczesny poród. Picie herbatki z malin nie jest też wskazane w ciąży mnogiej. Powinny jej unikać osoby chorujące na nadciśnienie oraz te, u których występuje wzmożone ryzyko zachorowania na raka jajników, piersi, mięśniaki lub endometriozę. Dodajmy tu jeszcze, że po urodzeniu dziecka warto pić herbatkę z liści malin, ponieważ pozwala ona na szybszy powrót macicy do swojego naturalnego rozmiaru i wzmacnia organizm świeżo upieczonej mamy.

Jak przygotować herbatkę z liści malin?

Liście malin można stosować do zaparzania herbaty lub jako dodatek do innych herbat. Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Łyżeczkę suszu wsypujemy do kubka i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy spodeczkiem i odstawiamy na kilka minut. Jeśli nie korzystamy z zaparzacza do herbaty, to warto przecedzić napar przed wypiciem. Herbatka z liści malin smakuje doskonale z dodatkiem soków owocowych lub suszonych owoców.