Dlaczego warto stosować dietę śródziemnomorską? 7 ważnych wskazań
Dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych diet na świecie, dzięki której można żyć dłużej i zdrowiej. Co roku w rankingu diet plasuje się na pierwszym miejscu w kategorii najlepsza dieta o udowodnionych prozdrowotnych właściwościach oraz najlepsza dieta dla serca. Dlaczego jeszcze warto wdrożyć dietę śródziemnomorską? Wyjaśniamy.

- Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- Pomaga zdrowo i skutecznie schudnąć
- Pomaga dłużej i zdrowiej żyć
- Zmniejsza ryzyko zaburzeń poznawczych, demencji oraz depresji
- Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
- Zmniejsza ryzyko nowotworów
- Zmniejsza dolegliwości w reumatoidalnym zapaleniu stawów
Dieta śródziemnomorska opiera się na tradycyjnych kuchniach krajów znajdujących się wokół Morza Śródziemnego, m.in. Włoch, Grecji, Hiszpanii. Opiera się ona na produktach roślinnych oraz zdrowych tłuszczach roślinnych (m.in. oliwa z oliwek, której należy spożywać od 30 do 50 ml dziennie). Preferowanym białkiem zwierzęcym są ryby, owoce morza, jaja oraz chude mięso. Dieta ta jest bogata w produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, zioła oraz przyprawy. Zachęca również do umiarkowanego spożycia czerwonego wina i ograniczenia lub całkowitego wyeliminowania przetworzonej żywności.
Znaczenie poszczególnych produktów w diecie śródziemnomorskiej pokazuje piramida żywienia w tym schemacie żywieniowym. Jej podstawą są produkty pełnoziarniste, orzechy oraz różne ziarna. Następnie (w kolejności) są warzywa i owoce, oliwa z oliwek lub inne roślinne płynne oleje, ryby i owoce morza, później nabiał oraz chude mięso (np. drób). Czerwone mięso i słodycze są na samym końcu tej piramidy. Stosując tę dietę, spożywamy duże ilości świeżych i gotowanych warzyw, produktów pełnoziarnistych (pszenica czy owies). Ważne są również przyprawy i zioła, które stanowią ważny element tej kuchni. W diecie śródziemnomorskiej wykorzystuje się tymianek, bazylię, rozmaryn.
Poniżej znajdziesz 7 korzyści stosowania diety śródziemnomorskiej zebrane o opisane w serwisie LiveScience.com.
Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Choroby sercowo-naczyniowe stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów z powodu chorób przewlekłych na całym świecie. Wiele badań udowodniło bezsprzecznie, że dieta śródziemnomorska faktycznie działa na serce i naczynia krwionośne – o 35 proc. zmniejsza ryzyko wszystkich chorób serca i o 25 proc. zmniejsza śmiertelność z powodu tych chorób. Ten system żywieniowy pomaga poprawić funkcję śródbłonka (komórek wyściełających wnętrze naszych naczyń krwionośnych), co z kolei zapobiega odkładaniu się blaszek cholesterolowych w tętnicach. Dieta ta chroni również przed chorobą wieńcową serca i udarem mózgu, znacznie obniża ryzyko niewydolności serca.
Pomaga zdrowo i skutecznie schudnąć
Dieta śródziemnomorska jest nie tylko zdrowa, ale może również pomóc w odchudzaniu, bo produkty stosowane w tej diecie są naturalnie niskokaloryczne. Poza tym sprzyjają lepszemu przyswajaniu potrzebnych organizmowi składników odżywczych (np. rozpuszczalnych w tłuszczach witamin). Są badania, które udowodniły, że wdrożenie tej diety przekłada się na lepsze wyniki odchudzania (w porównaniu z innymi dietami) i – co naprawdę istotne – wiąże się z dwukrotnie większym prawdopodobieństwem utrzymania wagi w długim okresie.
Pomaga dłużej i zdrowiej żyć
Dieta śródziemnomorska może być jednym z kluczy do długowieczności i wolniejszego starzenia się. Wiele badań wykazało, że osoby starsze stosujące tę dietę żyją dłużej i zdrowiej, są również w lepszej kondycji psychicznej. Dieta ta pomaga im dłużej zachować siłę i mobilność, zmniejsza ryzyko pojawienia się zespołu kruchości.
Zmniejsza ryzyko zaburzeń poznawczych, demencji oraz depresji
Dieta śródziemnomorska znacząco (o 20 proc.) zmniejsza ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych u starszych, zdrowych osób, co więcej może pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera, a także depresji. Tak więc zdrowszy, lepiej pracujący mózg to kolejna korzyść stosowania tej diety.
Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
Jedną z mniej znanych zalet diety śródziemnomorskiej jest to, że może ona pomóc w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. Taki schemat żywienia może poprawić poziom glukozy we krwi, wesprzeć mikrobiom jelitowy. Produkty stosowane w diecie śródziemnomorskiej mają niski indeks glikemiczny (nie wszystkie oczywiście).
Zmniejsza ryzyko nowotworów
Według badania opublikowanego w European Journal of Nutrition stosowanie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym ryzykiem zgonu z powodu raka (nawet o 15 proc.), w tym raka jelita grubego, głowy, szyi, układu oddechowego, żołądka, wątroby i pęcherza moczowego.
Zmniejsza dolegliwości w reumatoidalnym zapaleniu stawów
Dieta śródziemnomorska może również przynieść korzyści osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów. To choroba autoimmunologiczna charakteryzująca się silnym bólem i sztywnością stawów. Niestety nie ma na nią skutecznego lekarstwa. Jedną z głównych cech tej choroby jest wysoki poziom eikozanoidów: związków promujących stan zapalny. Wiele badań wykazało, że diety przeciwzapalne, w tym dieta roślinna i śródziemnomorska, są skutecznym sposobem na zmniejszenie produkcji eikozanoidów i związanego z tym bólu stawów. Według naukowców z czasopisma Rheumatology International dieta śródziemnomorska może również pomóc w zwiększeniu sprawności fizycznej osób żyjących z tą chorobą.
Źródło: LiveScience/ YouTube kanał dr. Marka Skoczylasa