Obserwuj w Google News

Czym najlepiej słodzić kawę? Jedna opcja jest najzdrowsza

2 min. czytania
Aktualizacja 23.08.2022
23.08.2022 11:10
Zareaguj Reakcja

Picie kawy to część codziennej porannej rutyny większości ludzi. Choć niektórzy uważają, że tylko czysta czarna kawa smakuje jak prawdziwa kawa, to wiele osób nie wyobraża sobie picia tego napoju bez słodzenia. Opcji nie jest wiele, ale jedna z nich wydaje się być najlepsza.

Czym słodzić kawę? Cukier, słodzik, miód
fot. Schutterstock

Choć istnieje wiele rodzajów kawy o różnym smaku i stopniu palenia, które mają więcej lub mniej goryczki, to i tak smak tego napoju bez żadnych dodatków nie każdy lubi. Wcale nie oznacza to jednak, że nie można wtedy pić kawy, zwłaszcza że kawa jest bardzo zdrowa. Aby zneutralizować charakterystyczną kawową goryczkę można do niej dodać mleko czy śmietankę, a także ją dosłodzić. Który z popularnych sposobów słodzenia kawy jest najlepszy dla zdrowia?

Czym lepiej nie słodzić kawy?

Dodanie do kawy mleka może pomóc, ale wiele osób musi sięgnąć po cukier lub inny słodzik, aby smak kawy uczynić przyjemniejszym. W USA robi to nieco ponad połowa osób pijących kawę – w Polsce może być podobnie. Oznacza to, że jeśli pije się dużo kawy w ciągu dnia, to jest ona źródłem dużej ilości cukru w diecie. Tymczasem duże spożycie cukru może się negatywnie odbić na zdrowiu. Nadmiar cukru w diecie może się przyczynić do nadciśnienia tętniczego, przyrostu masy ciała, cukrzycy, a nawet stłuszczenia wątroby. Wzmaga też stany zapalne w organizmie.

Wiele bezkalorycznych bezcukrowych słodzików, takich jak sacharyna czy aspartam, również jest uważanych za niebezpieczne dla zdrowia – ich używanie na dłuższą metę może mieć niepożądane działanie. Jednym z zamienników cukru, który ma pewne korzyści zdrowotne, jest jednak miód.

Jaką przewagę nad cukrem ma miód w kawie?

Miód to naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły. Co ciekawe, przed wiekami uważany był nawet za dar bogów. Miodu najczęściej używa się do słodzenia herbaty, ale wcale nie musi on być zarezerwowany dla tego napoju. Jest bowiem równie dobrym zamiennikiem cukru w przypadku kawy.

Miód ma większą zawartość fruktozy niż cukier, a ponieważ jest ona słodsza niż glukoza, w którą obfituje biały cukier, to do osiągnięcia podobnie słodkiego smaku wystarczy mniej miodu niż cukru. Miód co prawda zawiera odrobinę więcej kalorii niż cukier, ale jeśli dodasz go mniej, być może uda się też zmniejszyć ilość dostarczanej do organizmu energii. Ważne jest też to, że miód ma niższy indeks glikemiczny od cukru, co oznacza, że nie spowoduje tak gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi. Zawartość pewnych ilości składników mineralnych i witamin w miodzie to kolejna zaleta miodu.

Miód ma jednak jedną potencjalną wadę: ma swój charakterystyczny smak w przeciwieństwie do neutralnego smakowo cukru. To nie każdemu będzie odpowiadać, ale warto spróbować. Miód zmienia nieco smak kawy, ale zależy to także od rodzaju użytego miodu. Za najbardziej neutralne smakowo uważane są miody: akacjowy i wielokwiatowy. Bardzo słodki jest również miód rzepakowy i także on ma w miarę neutralny smak.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.