Obserwuj w Google News

Czy miód jest rzeczywiście zdrowszy od cukru? [WYJAŚNIAMY]

3 min. czytania
Aktualizacja 20.01.2022
20.01.2022 14:55
Zareaguj Reakcja

Zastępowanie naturalnym miodem nie tylko białego cukru, ale też innych słodzików, jest bardzo popularne i uważane za zdrowe. Czy słusznie? A może cukier to cukier i nie ma znaczenia, w jakiej formie się go je? Wyjaśnia dietetyczka.

Czy miód jest lepszy od cukru?
fot. Shutterstock
  1. Miód czy cukier – co jest lepsze?
  2. Jakie zalety ma miód?
  3. Jak na co dzień stosować miód?

– Zarówno miód, jak i biały cukier są węglowodanami, składającymi się z dwóch rodzajów cukrów: glukozy i fruktozy. Oba są szybko rozkładane przez organizm i mogą powodować skoki poziomu cukru we krwi – wyjaśnia Lauren Armstrong, dietetyczka i edukatorka żywieniowa. Czy jednak rzeczywiście miód w niczym nie jest lepszy od białego cukru?

Miód czy cukier – co jest lepsze?

– Jedzenie nadmiaru jakiegokolwiek cukru dodanego, także miodu, nie jest korzystne dla zdrowia – wyjaśnia dietetyczka na stronach CNBC. Badania naukowe wiążą spożywanie cukru z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z otyłością, nadciśnieniem, chorobami serca i tymi związanymi z funkcjonowanie mózgu, takimi jak demencja i choroba Alzheimera.

– Moim zdaniem, zaletą dodawania miodu, a nie cukru, do różnych potraw jest to, że ma on pewne właściwości zdrowotne, których nie posiadają inne substancje słodzące – twierdzi Lauren Armstrong. Zalecenia żywieniowców mówią, że należy maksymalnie ograniczyć w diecie obecność cukru dodanego.

Jakie zalety ma miód?

Choć zarówno miód, jaki i biały cukier są cukrami to okazuje się, że indeks glikemiczny (IG) miodu jest niższy niż cukru, co oznacza, że nie podnosi on tak szybko poziomu cukru we krwi. Miód jest również słodszy niż cukier, więc można go dodać mniej, by uzyskać podobny efekt jak w przypadku cukru. Na niekorzyść miodu przemawia jednak to, że jest nieco bardziej kaloryczny niż cukier, więc warto zwracać uwagę na wielkość porcji.

Miód w przeciwieństwie do białego rafinowanego cukru zawiera pewnie ilości niezbędnych witamin i minerałów, takich jak potas, wapń, cynk i witaminy C, B1, B2, B3, B5 i B6. Niestety, jak wykazano w jednym z badań, są to ilości niewielkie, więc nie można go uznać za dobre źródło tych składników.

Miód wykazuje jednak pewne działania lecznicze. W 2021 r. wykazano, że podawany osobom z infekcjami górnych dróg oddechowych miał korzystny wpływ na zdrowie. U chorych, którzy spożywali miód, częstotliwość i nasilenie kaszlu były mniejsze niż u osób, które nie jadły go podczas infekcji. Miód może również pomagać w gojeniu ran czy oparzeń.

Jak na co dzień stosować miód?

Najlepiej kupować naturalny miód z konkretnej pasieki. Można go włączyć do diety na kilka sposobów, wciąż pamiętając jednak, by nie jeść go w nadmiarze – wystarczy niewielka ilość.

  1. Stosuj miód zamiast cukru do słodzenia. Miód jest o 25 proc. słodszy od białego cukru, można go więc dodać o ¼ mniej. Oznacza to, że jeśli w jakimś przepisie (np. na ciasto) występuje szklanka cukru, wystarczy dodać ¾ szklanki miodu.
  2. Dodawaj miód do napojów. Odrobiona miodu to doskonały dodatek do herbaty czy kawy, ale też do smoothie lub koktajlu – osłodzi go równie dobrze jak cukier.
  3. Przygotuj miód smakowy. Miód wystarczy lekko podgrzać na kuchence – tylko tyle by się rozpuścił, nie wolno go gotować. Do płynnego miodu można dodać ulubione dodatki, np. płatki chili, cynamon lub domowy dżem z malin, a potem go wymieszać. Gdy ostygnie, trzeba przełożyć go do słoika. W ten sposób powstanie pyszny miód smakowy, który urozmaici codzienne posiłki.
  4. Przygotuj domowy syrop na kaszel. Specyfik z miodu, cytryny i czosnku to sprawdzony sposób na dolegliwości w jesienno-zimowym sezonie infekcji.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Cnbc.com