7 błędów żywieniowych, które odbierają Ci energię. Popełniasz je nieświadomie
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też jak jemy. Podpowiadamy, z jakich nawyków zrezygnować, by wreszcie poczuć się lekko i zdrowo.

- Jesz za dużo cukru
- Lubisz późne kolacje
- W Twojej diecie jest za mało błonnika
- Jesz za dużo na raz
- W Twoim menu brakuje tłuszczu roślinnego
- Wybierasz kwaśne napoje
- Nie miksujesz składników odżywczych
W dbaniu o zdrowie i samopoczucie bardzo ważne jest to, co jemy i pijemy. Nawet jeśli staramy się wybierać wartościowe produkty, z pewnych błędów, jakie popełniamy każdego dnia, możemy nie zdawać sobie sprawy. Wyjaśniamy, jakim szkodliwym nawykom warto się przyjrzeć. Błędy żywieniowe nie tylko utrudniają zgubienie zbędnych kilogramów, ale też sprawiają, że nie mamy energii, czujemy się nieustannie zmęczeni i senni. Jak to zmienić? Nie chodzi o to, by od razu przechodzić na restrykcyjną dietę, ale warto zastanowić się, jak wygląda nasze spożywanie posiłków. Oto najczęstsze, nieświadome błędy:
Jesz za dużo cukru
Ile cukru dziennie można spożywać? Według Światowej Organizacji Zdrowia spożycie cukru należy ograniczyć do 10% ogółu energii. Jeżeli średnie zapotrzebowanie kaloryczne wynosi ok 2000 kcal., to znaczy że możemy zjeść średnio 10 łyżeczek, ale oczywiście im mniej tym lepiej. Niestety często zapominamy, że cukier to nie tylko słodycze. Najbardziej szkodzą nam sztuczne substancje dodawane do produktów, np. napojów gazowanych.
Lubisz późne kolacje
Nie chodzi nawet o jedzenie późnym wieczorem czy w nocy. Pamiętajmy, by ostatni posiłek spożywać przynajmniej 2 godziny przed snem. Jeśli jemy kolację chwilę przed pójściem spać, nasz organizm, zamiast wypoczywać, zajmuje się trawieniem. Jeśli kładąc się spać czujesz silny, wręcz nieprzyjemny głód, może to oznaczać, że za mało jesz w ciągu dnia.
W Twojej diecie jest za mało błonnika
Błonnik jest niezwykle ważny dla naszych jelit. Pomaga oczyszczać organizm, wspiera florę bakteryjną jelit, chroni przed zaparciami i reguluje poziom cukru. Błonnik „karmi” zdrowe bakterie w jelitach i może pomóc w utracie wagi i obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Jeśli ciągle boli Cię brzuch i masz problem z wypróżnianiem, to może oznaczać, że jesz za mało owoców, warzyw, roślin strączkowych i pieczywa pełnoziarnistego. Na początek zacznij dodawać do każdego posiłku ulubione warzywa.
Jesz za dużo na raz
Lepiej jeść regularnie, małymi porcjami, niż zjeść jeden ogromny posiłek na raz. Wszyscy o tym wiemy, a jednak często zapominamy. Zjedzenie zbyt dużej porcji skutkuje wzdęciami, gazami, zaparciami: nasz układ pokarmowy nie radzi sobie z trawieniem, stąd nieprzyjemne objawy.
W Twoim menu brakuje tłuszczu roślinnego
Tłuszcze roślinne dostarczane ze spożywanymi pokarmami, mają ogromne znaczenie dla naszego samopoczucia. Produkty bogate w tłuszcz roślinny wspierają pracę mózgu, chronią układ nerwowy. To również najlepsze źródło witamin (m.in. A, D, E, K). Tłuszcze roślinne znajdziesz przede wszystkim w olejach roślinnych (rzepakowy, lniany, olej z awokado, oliwa z oliwek). Warto zwiększyć również spożycie ryb.
Wybierasz kwaśne napoje
Częste picie kawy czy napojów gazowanych przyczynia się do chorób jamy ustnej i zębów i dotyczy to również dietetycznych napojów typu “zero”. Jeżeli bardzo lubisz tego typu napoje, staraj się po każdym z nich dokładnie myć zęby.
Nie miksujesz składników odżywczych
Zasada jest prosta, im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej. Twój organizm potrzebuje urozmaiceń, jeśli chodzi o jadłospis. Jedzenie codziennie tych samych produktów może skończyć się niedoborami. Zbilansowany posiłek to taki, który zawiera zarówno białko, tłuszcz jak i węglowodany. Podczas gdy węglowodany są najszybciej trawionymi makroskładnikami odżywczymi, białko i tłuszcz trawią się dłużej, co skutkuje większym uczuciem sytości. Ten wzrost uczucia sytości może pomóc kontrolować apetyt, co może skutkować bardziej odpowiednim spożyciem kalorii w celu utrzymania zdrowej wagi
Źródło:
- Ioniță-Mîndrican CB, Ziani K, Mititelu M, Oprea E, Neacșu SM, Moroșan E, Dumitrescu DE, Roșca AC, Drăgănescu D, Negrei C. Therapeutic Benefits and Dietary Restrictions of Fiber Intake: A State of the Art Review. Nutrients. 2022 Jun 26;14(13):2641. doi: 10.3390/nu14132641. PMID: 35807822; PMCID: PMC9268622.
- Leaf A. Historical overview of n-3 fatty acids and coronary heart disease. Am J Clin Nutr. 2008 Jun;87(6):1978S-80S. doi: 10.1093/ajcn/87.6.1978S. PMID: 18541598.
- Duroux P, Bauerfeind P, Emde C, Koelz HR, Blum AL. Early dinner reduces nocturnal gastric acidity. Gut. 1989 Aug;30(8):1063-7. doi: 10.1136/gut.30.8.1063. PMID: 2767502; PMCID: PMC1434162.
- Brown L, Rosner B, Willett WW, Sacks FM. Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 1999 Jan;69(1):30-42. doi: 10.1093/ajcn/69.1.30. PMID: 9925120.