10 owoców, które zawierają najmniej kalorii, i 5 najbardziej kalorycznych. Nasz ranking
Już za chwilę start sezonu na świeże owoce – jak co roku w Polsce rozpoczną go truskawki. Zaraz potem pojawią się kolejne: czereśnie, maliny, morele czy jagody. Choć owoce są wartościowym składnikiem diety, to ich nadmiar może nie być korzystny dla zdrowia – zawarty w nich cukier, choć naturalny, nadal jest cukrem. Które owoce są najbardziej, a które najmniej kaloryczne?

Owoce to niezwykle cenne i ważne składniki codziennej diety. Podobnie jak warzywa, owoce należą do najzdrowszych produktów na świecie. Wiele z nich to bomby odżywcze, które dostarczają szeregu witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i innych niezbędnych składników dla zdrowia. Jedzenie ich obniża również ryzyko chorób przewlekłych (np. chorób serca, cukrzycy i otyłości), usprawnia trawienie i zmniejsza stany zapalne w organizmie. Co jednak równie ważne, owoców nie można jeść w nadmiarze. Zawierają one bowiem cukry, które choć naturalne wciąż pozostają cukrami.
Jak podkreślają dietetycy, codziennie należy jeść pięć porcji warzyw i owoców, z tym że warzyw powinno być w diecie więcej niż owoców. Owoce są zwykle uważane za smaczniejsze, ale to warzywa można jeść w zasadzie bez ograniczeń. Dla osób chcących zrzucić nadmiar kilogramów ważna może okazać się kaloryczność owoców (czyli ilość energii, jakiej dostarczają do organizmu). Które z nich są zatem najbardziej kaloryczne, a które najmniej?
10 owoców zawierających najmniej kalorii
Za owoce niskokaloryczne uznaje się te, które w 100 g mają mniej niż 60 kcal. Swoją niską wartość energetyczną zawdzięczają w głównej mierze dużej zawartości wody. Mimo tego nadal dostarczają do organizmu sporej ilości składników mineralnych, witamin i innych wartościowych składników odżywczych.
Owoce, które zawierają mało kalorii, to:
- arbuz – ok. 30 kcal
- truskawki – 33 kcal
- porzeczki – 30-33 kcal
- melon – 33 kcal
- brzoskwinie – 39 kcal
- grejpfrut – 42 kcal
- nektarynki – 44 kcal
- agrest – 46 kcal
- morele – 49 kcal
- pomarańcze – 47 kcal
Poniżej 60 kcal w 100 g mają też śliwki (47 kcal), ananasy (50 kcal), wiśnie (50 kcal), jagody (51 kcal), maliny (52 kcal), jabłka (52 kcal), mandarynki (53 kcal), gruszki (57 kcal).
5 najbardziej kalorycznych owoców
Poza grupą owoców o małej kaloryczności, jest też grupa dostarczająca do organizmu sporej ilości energii, choć nie jest ona na szczęście zbyt duża. Należy do niej jednak m.in. uwielbiany na całym świecie banan. Wysokokaloryczne owoce są oczywiście wartościowe odżywczo, a ich jedzenie przynosi organizmowi korzyści – warto jednak zawsze pamiętać, żeby jeść je w ograniczonych ilościach.
Do najbardziej kalorycznych owoców należą:
Warto też pamiętać, że ta sama ilość suszonych i świeżych owoców zawiera skrajnie różną ilość kalorii - zdecydowanie bardziej kaloryczne są suszone. To dlatego, że po usunięciu z nich wody (bezkalorycznej), ich gramatura spada, natomiast cukier i inne składniki zawierające energię zostają. Co ważne suszone owoce są jednak bogatym źródłem błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Źródło: U.S. Department of Agriculture (USDA)