Obserwuj w Google News

10 zdrowych słodkich przekąsek. To nie tylko świeże owoce

3 min. czytania
Aktualizacja 29.09.2023
29.09.2023 14:28
Zareaguj Reakcja

Z upodobania do słodkiego smaku trudno się wyzwolić. Ale nie wszystko, co smakuje słodko, musi być niezdrowe. Na niektóre słodkości można pozwolić sobie całkiem często. Nie dość że zaspokoją apetyt na słodkie, to dostarczą również cennych składników odżywczych.

Zdrowe naturalnie słodkie produkty
fot. Shutterstock
  1. Świeże owoce
  2. Gorzka czekolada
  3. Czipsy jabłkowe
  4. Jabłka z masłem orzechowym
  5. Jogurt grecki
  6. Domowe smoothie
  7. Suszone daktyle
  8. Bananowa przekąska
  9. Mrożone winogrona
  10. Słodkie ziemniaki

Jeśli masz ochotę na słodycze, najlepiej wybrać produkty, które są naturalnie słodkie i nie zawierają dodatku cukru. Tak będzie najzdrowiej. Naturalnie słodkie jedzenie nie tylko przyjemnie smakuje, ale zawiera również składniki, które pomagają w rozkładaniu cukru, którego dostarczają – między innymi dlatego są po prostu zdrowsze niż biały cukier. Nawet jednak z nimi nie należy przesadzać – cukier to cukier i nie powinno go być w diecie nadmiernie dużo. Co wybrać na zdrową słodką przekąskę?

Świeże owoce

Świeże owoce są pełne witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Najlepiej wybierać owoce sezonowe, takie jak gruszki, jabłka czy śliwki (jesienią). Owoce smakują wtedy najlepiej i zawierają dużo składników odżywczych, ponieważ nie zostały przetworzone ani zakonserwowane. Poza sezonem można też jeść owoce mrożone, np. truskawki, maliny, jagody.

Gorzka czekolada

Gorzka 86-proc. czekolada zawiera minimalne ilości cukru. Jej smak jest wystarczająco bogaty i intensywny, by zaspokoić chęć na słodycze. Ciemna czekolada jest bogata w roślinne substancje chemiczne zwane flawanolami, które pomagają chronić serce. Jeśli ktoś nie przepada a gorzką czekolada, warto spróbuj powoli rozpuścić jej kawałek w ustach zamiast go gryźć – może się okazać, że smakuje lepiej.

Czipsy jabłkowe

Naturalne związki zawarte w jabłkach chronią przed chorobami serca, cukrzycą i niektórymi rodzajami raka. Warto przygotować domowe chrupiące chipsy jabłkowe. Wystarczy wydrążyć gniazda nasienne i pokroić jabłko w cienkie plasterki, a następnie rozłożyć na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia, posypać cynamonem i piec przez 1 godzinę w temperaturze 220 st. C. Po tym czasie należy odwrócić plasterki i piec jeszcze przez godzinę lub do momentu, aż jabłka będą suche.

Jabłka z masłem orzechowym

Jeśli znudziły ci się już świeże jabłka, warto połączyć je z czymś niecodziennym. Przekrój jabłko na pół, posmaruj łyżką masła orzechowego i posyp cynamonem. Cynamon jest nie tylko bogaty w przeciwutleniacze, ale nadaje słodycz potrawom bez dodatku cukru.

Jogurt grecki

Niektóre jogurty smakowe zawierają ogromne ilości dodanego cukru. Jest jednak lepsza opcja: wymieszaj odrobinę cynamon z 3/4 szklanki zwykłego jogurtu greckiego. W ten sposób zaspokoisz nie tylko chęć na coś słodkiego, ale dostarczysz do organizmu wapń dla zdrowia kości i białko, które syci na długo. Jogurt zawiera też probiotyki – dobroczynne bakterie, które wspomagają pracę jelit.

Domowe smoothie

Większość gotowych koktajli owocowych zawiera dużo cukru. Lepiej zrobić w domu własny. Wystarczy zmiksować w blenderze pół szklanki chudego mleka lub niesłodzonego mleka roślinnego, szklankę świeżych lub mrożonych owoców i 2 łyżki jogurtu greckiego.

Suszone daktyle

Daktyle zawierają mnóstwo naturalnego cukru, dlatego są często używane jako słodzik w przepisach. Te lepkie przypominające karmel suszone owoce są również pełne błonnika, witaminy B6 i minerałów, takich jak potas i mangan. Jeśli masz cukrzycę, uważaj na ilość zjadanych daktyli.

Bananowa przekąska

To naprawdę pyszna przekąska. Obierz i przekrój banana wzdłuż, dodaj gałkę ulubionego mrożonego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu i niesolone orzechy. W ten sposób zaspokoisz ochotę na słodycze, a jednocześnie dostarczysz sobie białka, probiotyków, wapnia oraz potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla serca.

Mrożone winogrona

Mrożone winogrona bezpestkowe to idealna przekąska na gorące dni. Trzeba je jednak wcześniej włożyć do zamrażarki – pobyt w niej sprawia, że winogrona stają się jeszcze słodsze. Wystarczy umyć i osuszyć kilka kiści winogron, umieścić je na blasze do pieczenia i włożyć do zamrażarki na 1-2 godziny lub do czasu, aż staną się chrupiące.

Słodkie ziemniaki

Bataty to naturalnie słodkie warzywo, w dodatku pełne witamin: A, B6 i C, a także roślinnych substancji, które mają dobry wpływ na zdrowie. Słodkiego ziemniaka należy upiec lub podgrzać w kuchence mikrofalowej, a następnie polać chudym jogurtem i skropić syropem klonowym. Z batata można też przygotować czipsy: cienko pokrojonego ziemniaka lekko posmarowanego oliwą z oliwek wystarczy upiec w piekarniku (250 st. C przez 15 minut), aż będzie chrupiący. Potem warto posypać go cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.