Co jeść, by nawodnić organizm? Te produkty zawierają dużo wody
Odpowiednie nawodnienie organizmu to konieczność nie tylko latem, ale podczas upałów staje się szczególnie ważne. Kluczowe jest picie odpowiedniej ilości płynów, najlepiej wody, ale nie jest to jedyny sposób na utrzymanie odpowiedniego nawodnienia organizmu. Zobacz, co warto jeść.

Aby organizm był prawidłowo nawodniony, co jest niezwykle ważne w gorące dni, konieczne jest picie odpowiedniej ilości płynów – lekarze mówią o piciu 2-2,5 litra różnych napojów, najlepiej wody. Nie jest to jednak jedyny sposób na nawodnienie organizmu. Zwykle bowiem około 20 proc. płynów dziennie dostarczamy sobie dzięki pożywieniu. Można ten odsetek jeszcze zwiększyć, jedząc odpowiednie produkty. Nawadnianie się za pomocą jedzenia ma swoje zalety: organizm wolniej wchłania wodę, a przy okazji otrzymuje cenne składniki odżywcze zawarte w pożywieniu. Jakie jedzenie nawadnia najlepiej? Te produkty warto jeść latem.
Ogórki
Świeże ogórki zawierają 95 proc. wody i są niskokaloryczne. Pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych, a nawet spowalniają procesy starzenia się. Świetnie sprawdzają się w sałatkach lub jako przekąska.
Marchewka
Być może to zaskakujące, że choć chrupiąca i twarda, marchewka ma w składzie dużo wody, ale właśnie tak jest. Warzywo to zawiera około 90 proc. wody. Jest również bogate w beta-karoten i inne przeciwutleniacze, które chronią przed rakiem i wzmacniają serce. Można dodać ją do sałatki albo jeść jako przekąskę.
Cukinia
Cukinia w 95 proc. składa się z wody. Zawiera antyoksydanty – substancje, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem – w tym te, które są dobre dla oczu. Można ją jeść nawet na surowo, a także grillować lub piec w piekarniku.
Sałata lodowa
To kolejne warzywo, które zawiera 95 proc. wody i choć ma mniej składników odżywczych niż inne zieleniny, to ma też swoje zalety. Oprócz błonnika, który usprawnia proces trawienia, sałata lodowa dostarcza też potasu, manganu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu – ważnych dla zdrowia składników mineralnych.
Szpinak
To pyszne zielone warzywo liściaste można jeść na surowo, np. w sałatce, lub jako dodatek do drugiego dania. Choć nie zawiera tyle wody, co sałata lodowa, to jest bogaty w witaminę K, kwas foliowy, mangan i magnez, a także przeciwutleniacze, które zwalczają stany zapalne w organizmie i mają działanie antynowotworowe.
Seler naciowy
Na pierwszy rzut oka nie wygląda jakby zawierał dużo wody, zwłaszcza że jest chrupki, ale nawet w 95 proc. składa się z wody. Jest niskokaloryczny, zawiera dużo witaminy K, kwasu foliowego i potasu. Seler naciowy usprawnia też trawienie, ponieważ zawiera dużo błonnika.
Kalafior
Kolejne warzywo, które zawiera ponad 90 proc. wody to kalafior (ma jej aż 92 proc.). Jest poza tym bogaty m.in. w witaminę C oraz K. Ze względu na swój skład ma też działanie obniżające poziom cholesterolu i chroniące przed rakiem. Lepiej jest go piec niż gotować – dzięki temu cenne składniki nie wygotowują się do wody, którą potem się wylewa. Warto też pamiętać, że kalafiora można jeść na surowo.
Pomidory
To pyszne i wszechstronne warzywo ma w swoim składzie 95 proc. wody. To świetny składnik sałatek i dodatek do kanapek. Pomidory zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, w tym likopen, który pomaga w walce z rakiem. Pomidory mogą także obniżać poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) i mają korzystny wpływ na pracę serca.
Arbuz
W czasie upałów arbuz jest niezastąpiony w gaszeniu pragnienia! Ten letni przysmak w 91 proc. składa się z wody, więc świetnie nawadnia organizm. Mimo że ma słodki smak, jest niskokaloryczny. Podobnie jak pomidory zawiera dużo likopenu – przeciwutleniacza, który chroni komórki skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem słonecznym.
Truskawki
Truskawki aż w 91 proc. składają się z wody i zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, zwłaszcza flawonoidów – związków, które mają korzystny wpływ na wzrok i dobre funkcjonowanie mózgu. Najlepiej jeść je na surowo jako deser (np. z jogurtem) albo dodać do letniej sałatki.
Żródło: WebMD.com