,

Wafle wycofane z popularnej sieci sklepów. GIS: zawierają pestycyd

25.05.2023 10:02

Producent znanych wafli kukurydzianych wycofuje z rynku kilka partii swoich produktów, o czym informuje Główny Inspektor Sanitarny. Popularne przekąski zostały wycofane między innymi z sieci sklepów Biedronka. Sprawdź, czy można je zwrócić.

Wycofane wafle kukurydziane
fot. Shutterstock

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Good Food Products Sp. z o.o. wycofuje z rynku kilka partii wafli kukurydianych ze względu na zastosowanie w ich produkcji składnika, w którym stwierdzono śladową obecność pestycydu – niedozwolonego środka ochrony roślin. Produktów wymienionych poniżej nie należy jeść. Zobacz zdjęcia przekąsek.

Wafle kukurydziane wycofane m.in. z Biedronki

Ze względów ostrożnościowych i w celu ochrony zdrowia konsumentów, producent wafli podjął decyzję o wycofaniu z rynku następujących partii produktów, w których wykryto obecność pestycydu:

  • Solone Wafle Kukurydziane 105 g, data trwałości/nr partii: 2023-12-15 i 2023-12-17, wyprodukowano dla: Good Food Products Sp. z o.o.
  • Solone Wafle Kukurydziane 35 g, data trwałości/nr partii: 2023-12-16, wyprodukowano dla: Good Food Products Sp. z o.o.
  • Pano Wafle Cienkie Kukurydziane z Kaszą Jaglaną i Pieprzem, 105 g, data trwałości/nr partii: 2023-12-16, wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A.
  • Pano Wafle Cienkie Kukurydziane z solą morską, 105 g, data trwałości/nr partii: 2023-12-17, wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A.
Wafle kukurydziane Good Food wycofane m.in. z Biedronki
fot. Wafle kukurydziane Good Food wycofane m.in. z Biedronki

Spółka Good Food Product Sp. z o. o. wycofuje z rynku powyższe partie swoich produktów. Firma Jeronimo Martins Polska S.A., do której należy sieć sklepów Biedronka, wycofuje partie wafli kukurydzianych w dwóch smakach sprzedawanych pod marką własną Pano. Sieć umożliwia zwrot produktów do sklepu.

Co to są pestycydy?

Pestycydy to związki chemiczne, które służą jako środki ochrony roślin – są dość powszechnie stosowane w uprawach warzyw i owoców na świecie. Niekiedy nazywane są nawet „lekami dla roślin”. Bez nich uprawy zostałyby w dużej mierze zjedzone przez szkodniki albo zaatakowane przez grzyby i pleśnie. Rolnicy, na różnych etapach rozwoju roślin, powszechnie stosują takie środki, co ma zapobiegać zmniejszeniu plonów. Pozostałości pestycydów mogą jednak stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. Kluczem do bezpieczeństwa w przypadku pestycydów jest umiar w ich stosowaniu i używanie ich zgodnie z zaleceniami producenta.

Unijne przepisy określają maksymalny limit pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego. Jest on regularnie aktualizowany na podstawie danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania takich środków.

Źródło: GIS

Logo radiozet Dzieje się