Popularna kasza wycofana ze sklepów. GIS: wykryto groźną substancję
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Dotyczy ono produktu zbożowego, który na co dzień jedzą tysiące osób. W kaszy wykryto pozostałości niebezpiecznego pestycydu – chlorpiryfosu. Być może masz ją w domu.

Jak czytamy w komunikacie GIS, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu – chlorpiryfosu – w partii kaszy jaglanej Kraw Pak. Podjęto decyzję o wycofaniu produktu ze sprzedaży.
Główny Inspektor Sanitarny podkreśla, że „chlorpiryfos jest substancją szkodliwą dla zdrowia. Biorąc pod uwagę dostępne dane dotyczące toksyczności tej substancji czynnej należy uznać, że każdy poziom przekraczający ustaloną wartość najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości może potencjalne stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów”.
Kaszy jaglanej o numerze partii określonej w komunikacie nie należy spożywać.
Kasza jaglana KRAWPAK wycofana ze sprzedaży
Ze sklepów wycofany został następujący produkt zbożowy:
- Nazwa produktu: KRAWPAK Kasza jaglana, 500g
- Producent: FPHU „KRAWPAK” Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22- 600 Tomaszów Lubelski
- Numer partii: 2023 07 03
- Data minimalnej trwałości: 19/09/2024
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Właściciel zakładu KRAWPAK po otrzymaniu informacji o zakwestionowaniu partii kaszy jaglanej rozpoczął proces wycofywania jej z rynku.
Co to są pestycydy?
Pestycydy to związki chemiczne, które służą jako środki ochrony roślin – są powszechnie stosowane w uprawach warzyw i owoców na świecie. Niekiedy nazywane są nawet „lekami dla roślin”. Bez nich uprawy zostałyby w dużej mierze zjedzone przez szkodniki albo zaatakowane przez grzyby i pleśnie. Rolnicy, na różnych etapach rozwoju roślin, powszechnie stosują środki ochrony – ma to zapobiegać zmniejszeniu plonów. Jednak pozostałości pestycydów mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. Kluczem do bezpieczeństwa w przypadku pestycydów jest umiar w ich stosowaniu i używanie ich zgodnie z zaleceniami producenta.
Unijne przepisy określają maksymalny limit pozostałości pestycydów (MRL) w żywności pochodzenia roślinnego. Limit ten jest regularnie aktualizowany na podstawie danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania takich środków – w związku z tym w ciągu ostatniej dekady niektóre pestycydy zostały całkowicie zakazane.
Źródło: Radio ZET / GIS