Obserwuj w Google News

Popularna kiełbasa wycofana ze sklepów. Ryzyko zatrucia salmonellą

2 min. czytania
13.03.2023 16:54
Zareaguj Reakcja

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonella w jednej partii kiełbasy. Spożycie produktu wiąże się ryzykiem zatrucia tą groźna bakterią. Dowiedz się, o jaki konkretnie produkt chodzi. Zobacz zdjęcie.

Surowa kiełbasa Łuków wycofana ze sklepów
fot. Shutterstock

Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność bakterii Salmonella spp. w 1 z 5 próbek surowej kiełbasy „Metka wołowa Tatarska”. Urzędnicy ostrzegają, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Wycofana surowa kiełbasa metka wołowa

Ze względu na obecność salmonelli ze sklepów został wycofany następujący produkt:

  • Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
  • Numer partii: 05 9
  • Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Wycofana kiełbasa Metka wołowa Tatarska 200 g Łuków
fot. Wycofana kiełbasa Metka wołowa Tatarska 200 g Łuków

Niezwłocznie po otrzymaniu informacji o zanieczyszczeniu produktu bakterią Salmonella spp. Producent rozpoczął wycofywanie kwestionowanej partii kiełbasy z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują ten proces.

Jakie są zalecenia GIS dla konsumentów?

GIS zaleca, by nie spożywać produktu z partii, której dotyczy powyższe ostrzeżenie. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktu należy skontaktować się z lekarzem.

Jakie są objawy zakażenia salmonellą?

Zakażenie Salmonellą prowadzi do salmonellozy, czyli zakaźnej choroby przebiegającej zazwyczaj jako nieżyt żołądkowo-jelitowy. Salmonelloza może mieć stosunkowo łagodny przebieg, wtedy objawy ustępują w ciągu kilku dni. Choroba może również zaatakować znacznie mocniej, zmuszając chorego do przebywania w szpitalu.

Zakażenie Salmonellą ujawnia się zazwyczaj po 8-12 godzinach od zjedzenia zakażonego pokarmu lub wypicia zakażonego płynu. Gdy salmonelloza przebiega łagodnie, nie ma zwykle potrzeby podawania antybiotyków. Objawy ustępują w ciągu kilku dni.

Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:

  • bóle głowy
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę
  • biegunki
  • nudności i wymioty
  • gorączka
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu
  • rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.

Źródło: GIS