Oceń
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu ze sklepów jaj znanego producenta z powodu stwierdzenia Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek. GIS ujawnia w komunikacie na stronie internetowej, że "Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że jaja konsumpcyjne w opakowaniach po 6 sztuk pochodziły z tej samej fermy oraz zostały zniesione w tym samym terminie."
Chodzi o produkty:
Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości
- Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023
- Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
- Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Objawy zakażenia Salmonellą
Salmonella to nie choroba, to rodzaj bakterii, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. W większości przypadków zakażenie bakteriami Salmonella wywołuje chorobę zwaną salmonellozą. Inny typ (serotyp) tych bakterii może wywołać dur brzuszny.
Zakażenie może przebiegać pod różnymi postaciami o różnym stopniu ciężkości. Najczęściej występuje postać żołądkowo-jelitowa, określana jako zatrucie pokarmowe. Objawy pojawiają się po 8-36 godzinach od spożycia skażonej żywności lub wody. Początek jest zazwyczaj gwałtowny, główne objawy to: silny, kolkowy ból brzucha, wodnista biegunka, wymioty, stan podgorączkowy lub gorączka, bardzo złe samopoczucie, ból głowy. Objawy mogą utrzymywać nawet przez kilkanaście godzin, jeśli w tym czasie nie zastosuje się odpowiedniego leczenia (głównie leki na biegunkę i elektrolity), to może dojść do odwodnienia i zaburzenia gospodarki elektrolitowej.
Oceń artykuł