Bakterie Salmonella w dwóch produktach znanych marek. „Nie należy spożywać”
W dwóch popularnych produktach spożywczych często stosowanych w kuchni wykryto obecność bakterii Salmonella. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że spożycie ich bez obróbki termicznej niesie ze sobą ryzyko dla zdrowia. Sprawdź, czy masz je w domu.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej bakterie Salmonella spp. lub Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek dwóch popularnych produktów spożywczych. Chodzi o sezam łuskany oraz majeranek suszony.
GIS ostrzega, że spożycie produktów zanieczyszczonych pałeczkami Salmonella bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Produktów nie należy spożywać.
Sezam Helio i majeranek Prymat wycofane ze sprzedaży
Ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w 1 z 5 partii produktu ze sprzedaży został wycofany:
- Nazwa produktu: Sezam łuskany
- Data minimalnej trwałości: 01 2025
- Numer partii: 23003716
- Kod kreskowy: 5905617002230
- Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Infantis w 1 z 5 partii produktu ze sprzedaży został wycofany:
- Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
- Data minimalnej trwałości: 07.2026
- Numer partii: L1400164
- Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producentów o negatywnych wynikach badań produktów i zobowiązała ich do podjęcia działań. Firma Helio S.A. podjęła decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu i poinformowała o tym swoich odbiorców. Natomiast Prymat sp. z o. o. zidentyfikowała odbiorców kwestionowanej partii wyrobu i poprosiła o niezwłoczne wstrzymanie jego dystrybucji i zwrot w celu utylizacji.
Jakie są zalecenia GIS dla konsumentów?
GIS zaleca, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.
Jakie są objawy zakażenia salmonellą?
Pierwsze objawy salmonellozy pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to:
- bóle brzucha
- gorączka
- biegunka
- odwodnienie
- nudności
- wymioty.
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.
Źródło: Radio ZET / GIS