,

GIS ostrzega: nie pij tego kefiru, są w nim pałeczki Salmonelli

22.03.2023 18:52

W kefirze firmy OSM Łobżenica wykryto pałeczki Salmonelli – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny w wydanym przez siebie oświadczeniu i podkreśla, że spożycie tego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Kefir w kubku
fot. Shutterstock

Chodzi o Kefir 200 g OSM Łobżenica o numerze partii 25.03.2023/1, z terminem przydatności do spożycia 25.03.2023. Jego producentem jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, mieszcząca się pod adresem ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica. Weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE.

W trakcie badań z 1 z 5 próbek produktu wykryto bakterie Salmonella spp.

GIS przekazał, że producent rozpoczął wycofywanie wskazanej powyżej partii produktu z rynku, niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności.

"Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" – napisano w komunikacie i dodano: "Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem".

Jak się można zarazić Salmonellą?

Salmonellozy są to choroby wywoływane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe. Człowiek może zakazić się nimi poprzez:

  • spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
  • spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
  • używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

Jakie są objawy zatrucia Salmonellą?

Pierwsze objawy choroby pojawiają się zwykle około 6 godzin po spożyciu zakażonego produktu. Do objawów zatrucia bakterią Salmonelli należą:

Konsekwencje spożycia produktu zakażonego Salmonellą

Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa. Najbardziej zagrożone tą postacią choroby są małe dzieci, osoby w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Konsekwencją tego rodzaju zakażenia mogą być:

  • ropnie,
  • zapalenie dróg żółciowych,
  • zapalenie płuc,
  • zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych,
  • zapalenie stawów,
  • zapalenie szpiku kostnego czy kości,
  • posocznica (sepsa).

Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz, ale ważne jest jak najszybsze zgłoszenie się do lekarza w przypadku zatrucia.

Źródło: GIS/ PAP Magdalena Gronek

Logo radiozet Dzieje się