Oceń
Chodzi o Kefir 200 g OSM Łobżenica o numerze partii 25.03.2023/1, z terminem przydatności do spożycia 25.03.2023. Jego producentem jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, mieszcząca się pod adresem ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica. Weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE.
W trakcie badań z 1 z 5 próbek produktu wykryto bakterie Salmonella spp.
GIS przekazał, że producent rozpoczął wycofywanie wskazanej powyżej partii produktu z rynku, niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności.
"Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" – napisano w komunikacie i dodano: "Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem".
Jak się można zarazić Salmonellą?
Salmonellozy są to choroby wywoływane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe. Człowiek może zakazić się nimi poprzez:
- spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
- spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
- używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.
Jakie są objawy zatrucia Salmonellą?
Pierwsze objawy choroby pojawiają się zwykle około 6 godzin po spożyciu zakażonego produktu. Do objawów zatrucia bakterią Salmonelli należą:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności,
- wymioty.
Konsekwencje spożycia produktu zakażonego Salmonellą
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa. Najbardziej zagrożone tą postacią choroby są małe dzieci, osoby w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Konsekwencją tego rodzaju zakażenia mogą być:
- ropnie,
- zapalenie dróg żółciowych,
- zapalenie płuc,
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych,
- zapalenie stawów,
- zapalenie szpiku kostnego czy kości,
- posocznica (sepsa).
Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz, ale ważne jest jak najszybsze zgłoszenie się do lekarza w przypadku zatrucia.
Źródło: GIS/ PAP Magdalena Gronek
Oceń artykuł