Bakterie w mięsie z Lidla. GIS wydał ostrzeżenie
Uwaga, w mięsie z Lidla wykryto groźne bakterie. Chodzi o partię mięsa mielonego, sprzedawanego w dyskoncie. GIS informuje, że podjęto już procedurę wycofywania produktów ze sklepów. Sprawdź, czy masz to mięso w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. GIS informuje, że w jednej partii mięsa mielonego sprzedawanego w sklepach Lidl, wykryto groźne dla zdrowia bakterie.
Chodzi o mięso mielone wołowe 400 g, Rzeźnik
- Numer partii: 5508365 04011323
- Termin przydatności do spożycia: 27.09.2023
- Producent: Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE
- Wyprodukowano dla : Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek wskazanego wyżej produktu. GIS ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Objawy zakażenia Salmonellą
Wyróżnia się trzy postacie salmonellozy, które różnią się przebiegiem i objawami. Zdecydowanie najczęściej występuje salmonelloza żołądkowo-jelitowa, która charakteryzuje się nagłym wystąpieniem objawów i utrzymywaniem się ich przez kilka kolejnych dni. Podczas badania chory odczuwa ból podbrzusza. Pojawiają się też odgłosy przelewania.
Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:
- bóle głowy;
- napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
- biegunki;
- nudności i wymioty;
- gorączka;
- wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu;
- rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.