Obserwuj w Google News

Bakterie w mięsie z Lidla. GIS wydał ostrzeżenie

1 min. czytania
26.09.2023 17:39
Zareaguj Reakcja

Uwaga, w mięsie z Lidla wykryto groźne bakterie. Chodzi o partię mięsa mielonego, sprzedawanego w dyskoncie. GIS informuje, że podjęto już procedurę wycofywania produktów ze sklepów. Sprawdź, czy masz to mięso w domu.

Lidl sklep
fot. Bartlomiej Magierowski/East News

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. GIS informuje, że w jednej partii mięsa mielonego sprzedawanego w sklepach Lidl, wykryto groźne dla zdrowia bakterie.

Chodzi o mięso mielone wołowe 400 g, Rzeźnik

  • Numer partii: 5508365 04011323
  • Termin przydatności do spożycia: 27.09.2023
  • Producent: Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE
  • Wyprodukowano dla : Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek wskazanego wyżej produktu. GIS ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Objawy zakażenia Salmonellą

Wyróżnia się trzy postacie salmonellozy, które różnią się przebiegiem i objawami. Zdecydowanie najczęściej występuje salmonelloza żołądkowo-jelitowa, która charakteryzuje się nagłym wystąpieniem objawów i utrzymywaniem się ich przez kilka kolejnych dni. Podczas badania chory odczuwa ból podbrzusza. Pojawiają się też odgłosy przelewania.

Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:

  • bóle głowy;
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • biegunki;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu;
  • rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.