Kurkuma wycofana ze sklepów – wykryto w niej niebezpieczną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sklepów partię kurkumy z powodu zanieczyszczenia pałeczkami Salmonelli. Spożywanie przyprawy jest szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, czy masz ten produkt w domu.

Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań urzędowych w jednej z pięciu badanych próbek kurkumy suszonej marki Fistaszek. GIS ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella spp. wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Jakiego produktu dotyczy ostrzeżenie GIS?
Szczegóły produktu, przed którym ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny:
- Produkt: Kurkuma, 100 g
- Zakład pakowania: FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica
- Numer partii: P 14 05
- Data minimalnej trwałości: 12.2022
Zakład konfekcjonujący przyprawę jest w trakcie wycofywania z rynku zakwestionowanej partii kurkumy zanieczyszczonej Salmonellą. Proces monitoruje Państwowy Inspektorat Sanitarny (PIS) monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
GIS przestrzega, by nie spożywać partii kurkumy zanieczyszczonej bakteriami Salmonelli wskazanej w komunikacie.
Czym grozi zatrucie Salmonellą?
Salmonella to rodzaj bakterii, która jest główną przyczyną zatruć pokarmowych na świecie. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową przez spożycie wody lub jedzenia zawierającego pałeczki Salmonelli. Zakażenia Salmonellą wywołuje salmonellozę, której objawy pojawiają się kilkanaście godzin po jedzeniu i obejmują:
- gorączkę
- bóle głowy
- bóle brzucha
- biegunkę
- nudności i wymioty.
W większości przypadków leczenie zatrucia może odbywać się w domu, jednak niektórzy wymagają pobytu w szpitalu.
Źródło: GIS