Obserwuj w Google News

Akcesoria kuchenne wycofane ze sprzedaży. GIS: nie do kontaktu z żywnością [ZDJĘCIE]

1 min. czytania
13.06.2022 10:06
Zareaguj Reakcja

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie i wycofuje z obrotu popularne uniwersalne szczypce kuchenne. Używanie ich podczas przyrządzania posiłków może być niebezpieczne dla zdrowia. Produkt nie powinien mieć kontaktu z żywnością.

Wycofane szczypce uniwersalne Ambition
fot. Schutterstock

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono, że podczas używania szczypców uniwersalnych marki Ambition do żywności przedostają się pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które stwierdzono w badanych próbkach wyrobu. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które mogą mieć działanie rakotwórcze.

Wycofane szczypce Ambition – szczegóły produktu

  • Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition
  • Numer partii: 372366AS
  • Kod kreskowy: 5904134966834
  • Producent: DAJAR Sp. z o. o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin
Wycofane szczypce uniwersalne 23 cm Ambition
fot. Wycofane szczypce uniwersalne 23 cm Ambition

Firma DAJAR Sp. z o.o. wstrzymała sprzedaż produktu w punktach firmowych i prowadzi postępowanie wyjaśniające w oparciu o własne badania właścicielskie oraz dostępną dokumentację. Przedsiębiorstwo podjęło też decyzję o wycofaniu produktu o powyższym numerze partii z rynku – proces ten jest w toku. GIS również prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Jakie są zalecenia GIS-u?

Produktu wskazanego w komunikacie nie należy używać do kontaktu z żywnością.

Co to są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA) należą do związków o działaniu rakotwórczym. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała większość z nich do grupy 2B, czyli substancji potencjalnie kancerogennych dla człowieka. Substancje te są powszechnie stosowane w syntezie barwników azowych, w produkcji niektórych tworzyw sztucznych i klejów poliuretanowych, surowców często wykorzystywanych w produkcji materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Źródło: GIS