Oceń
Produkty wzbogacone mogą być wykorzystywane w celu zmniejszenia niedoborów, ale stosowane nieświadomie mogą przyczynić się do hiperwitaminozy, czyli nadmiaru witamin w organizmie. Taki stan może obciążać nerki i inne organy. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, żeby się przed tym uchronić.
Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia do produktów spożywczych można dodawać witaminy i minerały, z wyjątkiem nieprzetworzonej żywności: owoców, warzyw, mięsa, drobiu i ryb oraz napojów alkoholowych. Niektóre produkty wzbogacane są wręcz obligatoryjnie. Ryzyko hiperwitaminozy rośnie szczególnie wtedy, gdy na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem, stosuje się więcej niż jedno dodatkowe źródło składników odżywczych: produkty wzbogacone i suplementy diety łącznie. Sprawdź, jakie produkty zaliczane są do żywności wzbogaconej.

Płatki śniadaniowe przeważnie wzbogacone są zestawem 5 witamin i dwóch składników mineralnych: ryboflawiną, niacyną, witaminą B6, kwasem foliowym, kwasem pantotenowym, żelazem oraz wapniem. Niektóre z nich zawierają też witaminę D. To najbardziej popularny produkt wzbogacony serwowany dzieciom.

Soki owocowe wzbogacane są witaminami, głównie witaminą C. Dopuszczalna maksymalna ilość witaminy C w 100 ml płynu to 100 proc. dziennego zapotrzebowania. Warto wiedzieć, że przy dodatkowej suplementacji doustnej, nadmiar witaminy C może przyczyniać się m.in. do powstawania kamieni nerkowych.

Do mleka UHT dodawane są wapń oraz witaminy A+D. Zgodnie z ustaleniami Zespołu ds. Suplementów Diety, działającego na zlecenie GIS, bezpieczna dzienna dawka w suplementach diety to 2 000 IU (50 µg)/dobę, przy założeniu, że suplementacja stosowana jest po wcześniejszym badaniu poziomu stężenia witaminy D w organizmie. Niektóre doniesienia naukowe mówią, że suplementacja witaminą D w dawkach powyżej 10 µg/dobę u osób bez niedoborów tej witaminy może wyrządzić więcej szkody niż pożytku, a nawet być związana ze zwiększoną umieralnością.

Woda mineralna to produkt wzbogacony w wapń i magnez - i tutaj kontrowersji nie ma. Wątpliwości pojawiają się przy wzbogacaniu wody fluorem. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleciła zmniejszenie limitu fluoru w wodach butelkowanych z dodatkiem fluoru 0,8-1,7 mg/l do 0,7 mg/l. Średnia zawartość fluoru w wodach butelkowanych w Polsce to 0,1-0,3 mg/l, ale odnotowano też stężenia wyższe: nawet do 1,39 mg/l. Badania nad neurotoksycznym działaniem fluoru prowadzone są w kierunku ekspozycji prenatalnej, co oznacza, że szczególną uwagę na zawartość fluoru powinny zwrócić kobiety w ciąży.

Żelki z witaminami mogą być wzbogacone witaminą C, niacyną, witaminą E, kwasem pantotenowym, witaminą B6, biotyną, witaminą B12. Przy częstym spożywaniu tego typu produktów, przy doustnej suplementacji witaminami, istnieje ryzyko m.in. przedawkowania witaminy C, co prowadzi do obciążenia nerek. Słodycze wzbogacone są o tyle niebezpiecznym produktem, że dzieci, zwłaszcza starsze, przeważnie zaopatrują się w nie same i rodzice nie mają żadnej kontroli nad dodatkowym przyjmowaniem witamin.

Jod w soli kuchennej w żadnym wypadku nie powinien stanowić powodu do niepokoju. Jodek potasu lub jodan potasu do soli spożywczej dodawane są obligatoryjnie, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności. Stężenie jodu w 100 mg soli kuchennej powinno wynosić 2,3 mg (+/-0,77), co przekłada się na 30 mg jodku potasu i 39 mg jodanu potasu na 1 kg soli.

Margaryna kubełkowa to drugi, obok soli kuchennej, produkt wzbogacany obligatoryjnie na mocy Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności. Margaryna wzbogacana jest witaminami A i D. Maksymalna zawartość witaminy A to 900 µg na 100 g produktu, a witaminy D - 7,5 µg na 100 g produktu. Ze względu na ryzyko powstawania wad rozwojowych i poronień, dodatkowej podaży witaminy A powinny unikać kobiety w ciąży.
Oceń artykuł