,

Kawa tuż po posiłku utrudnia wchłanianie ważnego pierwiastka. Lepiej odczekać

02.11.2022
Aktualizacja: 02.11.2022 14:53

Choć wiele badań dowiodło, że kawa to niezwykle zdrowy napój, lepiej nie pić jej podczas posiłku, a nawet tuż po nim. To może utrudnić wchłanianie ważnego składnika mineralnego, którego najlepszym źródłem jest właśnie jedzenie. Warto odczekać co najmniej 30 minut.

Kawa po jedzeniu zmniejsza wchłanianie żelaza
fot. Shutterstock
  1. Kawa może utrudniać wchłanianie żelaza
  2. Kiedy najlepiej pić kawę?
  3. Jakie są objawy niedoboru żelaza?

Zwykle pijesz kawę do śniadania albo tuż po obiedzie? Okazuje się, że to spory błąd. Najlepiej odczekać co najmniej pół godziny po jedzeniu – w innym wypadku ryzykujesz niedoborem ważnego dla organizmu pierwiastka i narażasz się na anemię. Jest też jeszcze inny sposób, by uniknąć trudności z przyswajaniem ważnych składników.

Kawa może utrudniać wchłanianie żelaza

Wypicie filiżanki kawy podczas posiłku a także w ciągu 30-60 minut po nim może uniemożliwiać prawidłowe wchłanianie żelaza przez organizm. Może to być niebezpieczne zwłaszcza dla osób, które już mają jego niedobór.

Żelazo jest ważnym minerałem niezbędnym do wytwarzania czerwonych krwinek, które transportują tlen w całym organizmie. Zbyt mała jego ilość w organizmie może być przyczyną anemii z niedoboru żelaza, której objawem jest m.in. zmęczenie i kołatanie serca. To właśnie dieta jest jednym z głównych sposobów, w jaki organizm pozyskuje odpowiednie ilości żelaza, a łączenie kawy z jedzeniem może utrudniać wchłanianie tego pierwiastka.

W jaki sposób się to dzieje? Dietetycy tłumaczą, że kawa zawiera jedn z polifenoli (kwas chlorogenowy), który blokuje wchłanianie żelaza – badania wykazały, że wypicie filiżanki kawy zaraz po posiłku może zmniejszyć wchłanianie żelaza o 40-90 proc. Im mocniejsza kawa, tym bardziej utrudnione jest wchłanianie tego pierwiastka.

Kiedy najlepiej pić kawę?

Kawy nie należy pić tuz po posiłku – aby nie zaburzać wchłaniania żelaza, najlepiej wstrzymać się z tym przez jakiś czas. Specjaliści uważają, że z piciem tego napoju najlepiej odczekać co najmniej 30-60 po jedzeniu. Taki czas daje szansę, by organizm zdążył przyswoić większość składników odżywczych dostarczonych do organizmu wraz z jedzeniem.

Poranną kawę warto więc wypić pół godziny po posiłku, ale… jest też inne rozwiązanie. Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition pokazało również, że choć picie kawy podczas posiłku lub tuż po nim znacząco zmniejsza wchłanianie żelaza (tym silniej, im mocniejsza kawa), to nie ma takiego efektu, jeśli pije się kawę godzinę przed posiłkiem.

Wygląda więc na to, że aby kawa nie miała złego wpływu na na wchłanianie żelaza, najlepiej wypić ją godzinę przed posiłkiem albo od pół godziny do godziny o nim.

Jakie są objawy niedoboru żelaza?

W przypadku niedoborów żelaza niektórzy specjaliści w ogóle odradzają, niestety, picie kawy. Najczęstsze objawy niedoboru żelaza w organizmie według brytyjskiego NHS (National Health Service) to:

Do mniej powszechnych objawów anemii zalicza się natomiast:

  • bóle głowy
  • dzwonienia w uszach (szumy uszne)
  • dziwny smak jedzenia
  • świąd skóry
  • ból języka
  • nadmierne wypadanie włosów
  • apetyt na rzeczy niejadalne (łaknienie spaczone – pica)
  • trudności z przełykaniem (dysfagia)
  • bolesne zajady w kącikach ust
  • łamliwe paznokcie (tzw. łyżeczkowate)
  • zespół niespokojnych nóg.

Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć anemię z niedoboru żelaza, najlepiej zasięgnąć porady lekarza.

Warto pamiętać, że produkty bogate w żelazo to m.in.: ciemnozielone warzywa liściaste, mięso, suszone owoce (morele, śliwki i rodzynki), nasiona roślin strączkowych (fasola, groch i soczewica). Oprócz kawy wchłanianie żelaza mogą upośledzać również duże ilości takich produktów, jak: herbata, mleko i przetwory mleczne, a także produkty pełnoziarniste.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródła: T. A. Morck, S. R. Lynch, J. D. Cook, Inhibition of food iron absorption by coffee, The American Journal of Clinical Nutrition / L. Mascitelli, F. Pezzetta, J. L. Sullivan, Inhibition of Iron Absorption by Coffee and the Reduced Risk of Type 2 Diabetes Mellitus, JAMA Internal Medicine / National Health Service / Medycyna Praktyczna

logo Tu się dzieje