,

5 objawów niedoboru witamin. To ważne sygnały ostrzegawcze

01.06.2023
Aktualizacja: 01.06.2023 15:57

Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich składników potrzebnych organizmowi do dobrego funkcjonowania. Niestety, nie zawsze się tak dzieje, bo nie każdy odżywia się zdrowo. Gdy brakuje niektórych witamin i składników mineralnych, organizm nas o tym ostrzega. Na jakie symptomy niedoboru zwrócić uwagę? I o czym mogą one świadczyć?

Kobieta z bólem mięśni i kości
fot. Shutterstock
  1. Sucha skóra
  2. Owrzodzenia jamy ustnej
  3. Krwawiące dziąsła
  4. Wypadanie włosów
  5. Ból kości
  6. Gdzie szukać ważnych witamin?

Niedobory witamin mogą prowadzić do poważnych kłopotów ze zdrowiem. Choć początkowo sygnały ostrzegawcze nie są alarmujące, to nie należy ich lekceważyć. Do dobrego funkcjonowania ciało potrzebuje witamin i składników mineralnych – gdy jest ich za mało, na przykład skóra może stać się sucha, a dziąsła zacząć krwawić. Na te i inne objawy zwraca uwagę Melissa Snover, dietetyczka z Nourished. Oto 5 znaków ostrzegawczych, które mogą wskazywać, że należy zmienić dietę lub wprowadzić do niej suplementy – najlepiej po konsultacji z lekarzem. – Sygnały niedoboru mogą się zmieniać w zależności od osoby, ale istnieje kilka kluczowych czynników, na które trzeba zwrócić uwagę, ponieważ mogą wskazywać, że organizmowi brakuje pewnych minerałów i witamin – mówi dietetyczka.

Sucha skóra

– Każda suchość skóry, której towarzyszą inne objawy, takie jak swędzenie i łuszczenie się, może sugerować, że organizmowi brakuje pewnych witamin i minerałów – wyjaśnia dietetyczka.
Suchość skóry może być objawem braku witaminy D w organizmie. Jest ona wytwarzana podczas ekspozycji skóry na słońce, dlatego w miesiącach, gdy jest mniej światła słonecznego skóra niektórych osób jest sucha i swędzi. Warto wtedy zmienić dietę i jeść więcej produktów bogatych w witaminę D: tłustych ryb morskich, jajek czy grzybów. Konieczna może okazać się suplementacja. Latem warto codziennie, co najmniej przez 15-20 minut przebywać na słońcu.

Owrzodzenia jamy ustnej

– Owrzodzenia i pęknięcia w jamie ustnej często mogą być oznaką niewystarczającej ilości witamin i minerałów w diecie – mówi Melissa Snover.
Owrzodzenia ust mogą wskazywać na niedobór żelaza w organizmie. Również pęknięcia kącików ust (zajady) – choć niekiedy świadczą po prostu o odwodnieniu lub też nadmiernym wydzielaniu śliny – mogą być spowodowane niewystarczającym spożyciem żelaza i witamin z grupy B. Warto sprawdzić, czy spożywamy odpowiednią ilość produktów bogatych w te składniki.

Krwawiące dziąsła

Krwawiące dziąsła to jeden ze znaków ostrzegawczych niedoboru witaminy C – uważa dietetyczka.
Witamina C odgrywa ważną rolę w gojeniu się ran i ogólnej odporności, działa również jako przeciwutleniacz, który pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek. Nie jest ona wytwarzana przez organizm, więc należy dbać, by organizm otrzymywał odpowiednie jej ilości w diecie. Oprócz krwawiących dziąseł przy niedoborze witaminy C mogą się także pojawiać siniaki i częste krwawienia z nosa. Konsekwencją poważnego niedoboru witaminy C jest szkorbut, który osłabia układ odpornościowy oraz mięśnie i kości, powodując zmęczenie i ospałość.

Wypadanie włosów

– Każdy codziennie traci pojedyncze włosy, ale jeśli nagle znajduje się kępki włosów na poduszce lub podczas mycia włosów, może to być oznaką niskiego poziomu żelaza, biotyny i cynku – ostrzega dietetyczka.

Zarówno żelazo, jak i biotyna czy cynk, to składniki konieczne do wzrostu włosów, sprzyjają też ich odrastaniu.

Ból kości

Bóle w kościach bywają sygnałem ostrzegawczym niedoboru witaminy D. Jest ona niezbędna do regulowania ilości wapnia i fosforanu w organizmie, utrzymując zdrowe kości, zęby i mięśnie – wyjaśnia Melissa Snover.

Bóle kości u dorosłych, podobne do bólów wzrostowych u dzieci i nastolatków, to powód, by sprawdzić poziom witaminy D w organizmie i poradzić się lekarza. Poziom witaminy D można zbadać podczas rutynowych badań krwi – wykrycie niedoborów nie jest trudne.

W przypadku objawów, które mogą świadczyć o niedoborze kluczowych dla zdrowia składników mineralnych i witamin, najlepiej skonsultować się z lekarzem – z pewnością wskaże najlepsze rozwiązanie. Warto też skorzystać z podpowiedzi dietetyka.

Gdzie szukać ważnych witamin?

Oto źródła najważniejszych dla organizmu witamin:

  • witamina A: marchewka, dynia, brokuły, wątróbka
  • witamina B1: arbuz, pomidory, szpinak, wieprzowina, olej słonecznikowy
  • witamina B2: szpinak, brokuły, grzyby, mleko, jajka, wątróbka
  • witamina B3: szpinak, ziemniaki, pomidory, wołowina, piersi z kurczaka, tuńczyk
  • witamina B12: mleko, mięso, drób, ryby, jajka, skorupiaki
  • witamina B6: banany, arbuzy, pomidory, ziemniaki, brokuły, szpinak, piersi z kurczaka, ryż
  • witamina C: pomarańcze, cytryny, grejpfruty, truskawki, szpinak, brokuły, czerwona papryka, fasola, pomidory
  • witamina D: mleko, żółtko jajka, wątroba, tłuste ryby morskie
  • witamina E: awokado, tofu, dorsz, krewetki, pszenica, pestki słonecznika
  • witamina K: szpinak, brokuły, brukselka, zielone liściaste warzywa, wątróbka
  • kwas foliowy (witamina B9): pomidory, brokuły, szpinak, szparagi, zielony groszek, czarna fasola

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

logo Tu się dzieje