Oceń
Zrób na śniadanie wegetariańskie muffinki z jajek i warzyw. To łatwe i szybkie śniadanie. Musisz posiadać piekarnik foremkę na babeczki i kilka produktów spożywczych, by przygotować ciekawe i pożywne śniadanie do jedzenia na ciepło lub na zimno. Wypróbuj 4 sprawdzonych przepisów na warzywne muffinki.
Składników potrzebne do przygotowania warzywnych muffinów
Do wegetariańskich muffinek możesz dodać w zasadzie dowolne warzywa. Możesz też skorzystać z 4 propozycji smaków. Mięsozercy mogą oczywiście dodać do babeczek odrobinę miesa, na przykład pokroją kiełbasę salami, szynkę proscciutto, grillowanego kurczaka.
Przepis na muffiny ze szpinakiem
Składniki na 12 porcji:
- 10 jajek,
- 130 g papryki (dowolnego koloru),
- 300 g szpinaku,
- pół cebuli,
- 60 ml mleka (roślinne lub zwykłe),
- 1 łyżka oregano,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli.
Przepis na muffiny z cukinią
Składniki na 8 porcji:
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ łyżeczki soli,
- 1 duża starta marchewka,
- 1 duża starta cukinia,
- 50 g posiekanego szczypiorku,
- 50 g startego sera mozzarella,
- 120 ml mleka,
- 3 jajka,
- 60 g roztopionego masła,
- szczypta papryki.
Muffinki, do których dodajesz proszek do pieczenia, piecz w 210°C i wypełnij nimi foremki tylko do połowy.
Przepis na muffiny z jarmużem
Składniki na 8 porcji:
- 6 jajek,
- 120 ml mleka,
- 100 g posiekanego jarmużu,
- 25 g posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić śniadaniowe muffinki? Sposób przygotowania
Rozbij jajka do dużej miski i dolej do nich mleka, ewentualnie dosyp mąkę.
Pokrój wszystkie warzywa, a następnie lekko je podduś na małym ogniu. Kiedy będą al dente (lekko twarde), dorzuć je do miski, w której znajdują się jajka. Dopraw i wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Natłuść foremki na muffiny np. olejem kokosowym, oliwą z oliwek lub wyłóż je papilotkami.
Wypełnij foremki masą po same brzegi, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.
Oceń artykuł