Sok z owoców czarnego bzu na infekcje wirusowe [PRZEPIS]
Sok z owoców czarnego bzu to znany specyfik poprawiający odporność. Można go stosować w sezonie infekcji wirusowych. Choć czas grypy i przeziębień wciąż przed nami, to domowy sok z owoców trzeba zrobić już teraz.

-
kuchniaKuchnia polska
-
DietaDieta na odporność
-
Czas przyg.180
-
Dla ilu osóbdla 20 osób
Składniki
- 1 kg owoców bzu czarnego
- 250 g cukru
- 2-3 szklanki wody
- 2-4 goździki (opcjonalnie)
- kawałek kory cynamonu (opcjonalnie)
- 2 cytryny
Sposób przygotowania
- Owoce czarnego bzu oczyść z szypułek, umyj pod bieżącą wodą.
- Wrzuć do garnka dojrzałe owoce, odrzucając zielone lub nie w pełni dojrzałe.
- Wsyp cukier i dodaj przyprawy.
- Owoce z cukrem zalej wodą (tak żeby przykryła owoce).
- Gotuj przez ok. 1 godziny na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok.
- Ostudź i przetrzyj sok przez sita (powinny na nim zostać pesteczki).
- Do przecieru dodaj sok wyciśnięty z dwóch cytryn.
- Całość zagotuj – niech pobulgocze z 10-15 minut.
- Gotowy sok przelej do wyparzonych słoików lub butelek.
- Pasteryzuj przez 15-20 minut.
Uwaga 1: do soku można dodać więcej cukru – zależnie od tego, jak słodki sok się lubi. Można też ugotować sok bez cukru, a na sam koniec dodać do niego miód – w ilości takiej, żeby sok był smaczny.
Uwaga 2: Przygotowując sok z czarnego bzu, można pominąć przyprawy.
Owoce bzu czarnego, podobnie jak kwiaty, mają lecznicze działanie. Można z nich przygotować sok, który świetnie nada się jako dodatek do herbaty w sezonie jesiennych infekcji. Ma działanie napotne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Przyspiesza leczenie oraz wpływa na łagodniejszy przebieg grypy oraz przeziębień.
Do przygotowania soku będą potrzebne dojrzałe owoce czarnego bzu, sok z cytryny oraz cukier. Można też użyć przypraw: goździków i kory cynamonu. Owoce należy zbierać z krzewów rosnących z dala od drogi i zanieczyszczonych miejsc i wybrać tylko dojrzałe czarne owoce – w zielonych części rośliny i niedojrzałych owocach jest toksyczna substancja sambunigryna.
Jakie działanie mają owoce bzu czarnego?
Czarny bez (Sambucus nigra) – nazywany też bzem lekarskim lub dzikim bzem czarnym – to popularny w naszym klimacie krzew, którego zarówno kwiaty, jak i owoce mają udowodnione zalety prozdrowotne. Owoce bzu czarnego zawierają witaminy (w tym B2 oraz C, kwas foliowy), a także składniki mineralne (m.in. potas i fosfor). Występują w nich aż 74 różne związki aromatyczne, które odpowiadają za ich specyficzny cierpki smak.
O ile kwiaty zbiera się na wiosnę, to owoce są gotowe do zbioru w sierpniu i wrześniu, gdy są już całkowicie dojrzałe. To ważne, bo w niedojrzałych owocach występuje toksyczna substancja sambunigryna – to glikozyd cyjanogenny. Może wywoływać podrażnienia układu pokarmowego, wymioty, biegunki, mdłości, bóle brzucha.
Spożywanie owoców czarnego bzu jest bezpieczne – wykazały to badania toksykologiczne – o ile są dojrzałe i poddane obróbce termicznej. Dzięki temu nie zawierają sambunigryny, toksycznego alkaloidu, który ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Owoców czarnego bzu nie należy spożywać na surowo. Oprócz soku z owoców czarnego bzu można też przygotować dżem.